Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Γεωπολιτικής εμβέλειας η επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία

Γεωπολιτικής εμβέλειας η επίσκεψη Πούτιν στην ΙνδίαΟ Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκινά επίσκεψη στην Ινδία, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις, σε μια περίοδο όπου η Ινδία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τη Μόσχα, εξαιτίας των προβλημάτων στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πούτιν με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου Ινδίας-Ρωσίας, θα βρεθεί ο τομέας της ενέργειας και η στρατιωτική – εξοπλιστική συνεργασία των δυο πλευρών. Συνολικά, το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

Ο Πούτιν μιλώντας σε ινδικά μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για «προνομιακό στρατηγικό συνεταιρισμό» ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο Ρώσος ηγέτης συνοδεύεται στο ταξίδι του από 15 μεγάλου βεληνεκούς Ρώσους επιχειρηματίες που θα συζητήσουν με Ινδούς σημαντικά προγράμματα επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναμενόμενες συνομιλίες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί την Ινδία. Η Μόσχα θα ξεκινήσει την τροφοδοσία της ινδικής οικονομίας με φυσικό αέριο από το 2017, ενώ σε περίπτωση κατασκευής του αγωγού, θα ολοκληρωθεί η στροφή της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας προς ανατολάς, μετά και τις συμφωνίες Ρωσίας-Κίνας.

Με τον τρόπο αυτό οι Ρώσοι επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση και την αναζήτηση από την Ευρώπη εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας, με σκοπό να μειωθεί η μονοδιάστατη ενεργειακή – άρα και γεωπολιτική – εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Πούτιν θα επιχειρήσει να πείσει τους Ινδούς να αγοράσουν περισσότερο από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Οι δυο χώρες έχουν παραδοσιακές σχέσεις σε αυτό τον τομέα, καθώς το 70% περίπου των οπλικών συστημάτων των ινδικών ενόπλων δυνάμεων αποτελούνται από ρωσικής – σοβιετικής προέλευσης υλικό.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η αμερικανική αμυντική βιομηχανία έχει πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στην ινδική αγορά, κάτι προφανώς που επιθυμούσε και προώθησε και το Νέο Δελχί, είτε για να αποκτηθεί και δυτική τεχνολογία, είτε για να μειωθεί η μονοσήμαντη εξάρτηση.

Μεγάλης σημασίας, συμβολικής και επιχειρησιακής εξοπλιστικά προγράμματα της Ρωσίας με την Ινδία βρίσκονται σε εξέλιξη (μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς T-50, οικογένεια πυραυλικών συστημάτων BrahMos κ.λπ.), όμως σε τομείς όπως, ενδεικτικά, οι στρατηγικές και τακτικές αερομεταφορές, τα ελικόπτερα, μεταφορικά και επιθετικά, οι αμερικανικές εταιρίες έχουν υπογράψει χρυσοφόρα συμβόλαια, τα οποία έχασαν ρωσικές υποψηφιότητες.

mignatiou.gr