Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Στα 440$ το βαρέλι βλέπουν Αμερικανοί αναλυτές την τιμή του πετρελαίου σε ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράν

Μια εντελώς ζοφερή εικόνα έδωσε απώτατο στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας για  τις τιμές του πετρελαίου και πως αυτές θα κλιμακωθούν σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής στον Κόλπο. Ο Bob Bandos επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας παροχής υποστήριξης και επιμελητείας για ναυτιλιακές μεταφορές GAC North America δήλωσε στους International Business Times ότι σε περίπτωση που το Ιράν αποκλείσει τα στενά του Χορμούζ η τιμές του πετρελαίου διεθνώς μπορεί να αγγίξουν και τα 440 $ το βαρέλι!

«Τα μεγάλα δεξαμενόπλοια μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 1,8 εκατ. βαρέλια καθημερινώς μέσα από τα στενά. Εάν η τροφοδοσία αυτή σταματήσει οι επιπτώσεις θα είναι ανάλογες της ενεργειακής κρίσης του 1970, αλλά πολύ πιο ακραίες. Αυτό που θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση δε θα συγκρίνεται με τίποτα με αυτό που είχε συμβεί τότε. Εάν επαναληφθεί μια κρίση του 1973, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει και τα 440 $ το βαρέλι», είπε ο Bandos.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι κατά πολύ χειρότερες από όσες έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα το τμήμα οικονομικής έρευνας και εκτίμησης της Societe Generale, είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση αποκλεισμού των στενών του Χορμούζ η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 200 $ το βαρέλι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr