Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Ο ρόλος του Κ. Καραμανλή

Tης Ελλης Τριανταφυλλου

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρεί τη διασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο οποίος επέλεξε να σπάσει τη σιωπή του ώστε να στηρίξει την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για τη δημιουργία συνθηκών επανασυσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων. Ενδεικτικό της ανησυχίας του πρώην πρωθυπουργού για τη ρευστότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και τις πιθανές μετεκλογικές επιπτώσεις της είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν αρκέστηκε σε μία τυπική δήλωση στήριξης, αλλά επέλεξε να εμπλακεί προσωπικά –για πρώτη φορά μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά– στα εσωκομματικά δρώμενα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με κομματικά στελέχη, κυρίως στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη.

Βουλευτές και στελέχη που συνομιλούν μαζί του τονίζουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει την αγωνία του για ενδεχόμενη δραματική επιδείνωση των δεδομένων της χώρας σε όλα τα επίπεδα: στην πορεία της οικονομίας, στην κοινωνία, ακόμη και στα εθνικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Κατά τους ίδιους κύκλους, αυτός είναι και ο λόγος που τον οδήγησε να μεταβάλει στάση και να στηρίξει ενεργά τον αγώνα του κ. Σαμαρά.

Οπως είναι φυσικό, η κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού έγινε δεκτή με ανακούφιση από τη Συγγρού, στελέχη της οποίας επίσης δείχνουν να έχουν σβήσει από τη μνήμη τους τις υπόγειες εντάσεις που αρκετές φορές προκλήθηκαν στις σχέσεις των δύο πλευρών, κυρίως από χειρισμούς του κ. Σαμαρά, που είχαν στόχο να αποσυνδεθεί η προεδρία του από τη βεβαρημένη εικόνα που δημιούργησε η κυβερνητική πενταετία της Ν.Δ. Ανάλογη στάση τηρούν και τα «καραμανλικά» στελέχη, τα οποία, αν και συχνά είχαν σημαντικές διαφωνίες με αρκετές πτυχές της πολιτικής Σαμαρά, για ευνόητους λόγους ουδέποτε επέλεξαν να τις προβάλουν με ένταση.

Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση του κ. Καραμανλή να στηρίξει τον κ. Σαμαρά δεν ελήφθη υπό το βάρος του προεκλογικού κλίματος, αλλά πολύ ενωρίτερα. Αυτό που πιθανότατα διαφοροποιήθηκε ήταν ο βαθμός συμμετοχής του στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις, αφού στις αρχικές του προθέσεις ήταν να προβεί σε μία δήλωση κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα μετεκλογικά», σημειώνει στους συνομιλητές του ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, μετά τις δύο παρεμβάσεις της τελευταίας εβδομάδας, συνεχίζει τις επαφές με κομματικά στελέχη, ενώ προγραμματίζει νέα άνοδο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστεί στην ανοιχτή ομιλία του κ. Σαμαρά την ερχόμενη Τετάρτη στον χώρο της ΔΕΘ. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι ο απόηχος από την τριήμερη παραμονή του στη συμπρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερα θετικός. Αλλωστε, όπως παρατηρούν κομματικά στελέχη, στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολύ ισχυροί «καραμανλικοί πυρήνες», οι οποίοι, μάλιστα, αισθάνονται παραγκωνισμένοι και παραμελημένοι από την κεντρική διοίκηση του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συναντήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής με τη Διοικούσα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και με άλλα στελέχη έγινε αποδέκτης παραπόνων, όχι μόνο για αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια αλλά και για την απροθυμία στελεχών της Συγγρού να τους αξιοποιήσουν. «Η Ελλάδα δεν σταματάει στη Λάρισα», φέρεται να είπε ένα από τα γαλάζια στελέχη στον κ. Καραμανλή, ο οποίος παρότρυνε τους συνομιλητές του να αφήσουν στην άκρη τις πικρίες και να εργαστούν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.