Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Θερμό επεισόδιο στον Κόλπο τρεις ημέρες μετά την επανεκλογή του Ομπάμα.

Εντείνονται οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο επανήλθαν δριμύτερες, ύστερα από την καθυστερημένη αποκάλυψη του πρώτου θερμού επεισοδίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. 

Ιρανικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ κατά μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροπλάνου

Μόλις τρεις ημέρες μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο επανήλθαν δριμύτερες ύστερα από την καθυστερημένη αποκάλυψη του πρώτου θερμού επεισοδίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, δύο ρωσικής κατασκευής ιρανικά αεροσκάφη SU-25 άνοιξαν πυρ εναντίον αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Predator, το οποίο εκτελούσε αναγνωριστική πτήση στον Περσικό Κόλπο. Τα ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά συνέχισαν να τον ακολουθούν μέχρι να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το περιστατικό, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την Τεχεράνη, έλαβε χώρα την 1η Νοεμβρίου, πέντε ημέρες προ των αμερικανικών εκλογών.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτελούσε πτήση «ρουτίνας» και βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο τη στιγμή του επεισοδίου. Αντιθέτως, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars και αξιωματούχοι στην Τεχεράνη υποστήριζαν ότι το αμερικανικό Predator παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο, προερχόμενο από το Αφγανιστάν. Μάλιστα ο υπαρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ταξίαρχος Μασούντ Γιαζαγερί, προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα καταρρίψουν «οποιοδήποτε ξένο αεροσκάφος προσπαθήσει να παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο».

Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της εντυπωσιακής «αστοχίας» των δύο ιρανικών αεροσκαφών, δεδομένου ότι τα μη επανδρωμένα Predator δεν διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα ελιγμών και αποφυγής των εχθρικών πυρών. Γεγονός είναι ότι το επεισόδιο ήταν άνευ προηγουμένου. Για πρώτη φορά, από την ισλαμική επανάσταση του 1979, η ιρανική αεροπορία ανοίγει πυρ εναντίον αμερικανικού στόχου. Εάν οι Ιρανοί είχαν καταρρίψει το Predator, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκάζονταν, πιθανότατα, να απαντήσουν, με ό,τι συνέπειες μπορεί να αναλογισθεί κανείς για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Οπως έγινε γνωστό, η αμερικανική πλευρά διαμαρτυρήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού στην Τεχεράνη.

Η αποκάλυψη του θερμού περιστατικού έγινε την παραμονή της έναρξης μεγάλης έκτασης άσκησης αεράμυνας από την πλευρά του ιρανικού στρατού. Η άσκηση «Βελαγιάτ 4» θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές του ανατολικού Ιράν με τη συμμετοχή δυνάμεων του τακτικού στρατού και των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης. Στη διάρκεια της άσκησης, θα δοκιμαστούν νέα συστήματα ραντάρ και άλλων ανιχνευτικών διατάξεων.

Στο μεταξύ, ορισμένη αποκλιμάκωση της έντασης φαίνεται να σημειώνεται στο μέτωπο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Διπλωματικές πηγές στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στη Βιέννη, ανέφεραν χθες ότι ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ της υπηρεσίας και της ιρανικής κυβέρνησης πρόκειται να διεξαχθεί στην Τεχεράνη, στα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι το Ιράν έχει επιβραδύνει, το τελευταίο διάστημα, το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, γεγονός που μειώνει την πίεση για ανάληψη δράσης στο εσωτερικό της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, επανέλαβε χθες ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα όσους επιμένουν να συγκεντρώνουν πυρηνικά όπλα «πολιτικά οπισθοδρομικούς» και «διανοητικά καθυστερημένους». Τέλος, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, εξήρε την «αποφασιστική» στάση της Μόσχας στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «βρίσκεται πιο κοντά στις ισραηλινές θέσεις» σε σειρά διεθνών προβλημάτων. Ο Ισραηλινός πρόεδρος ολοκλήρωσε χθες την τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

AFP, A.P.