Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

ΙΑΕΑ: "Έτοιμο να αυξήσει σημαντικά τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν"...


Δέκα ημέρες μετά την επανεκλογή του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αύξησε τις ελπίδες για μια αναβίωση της πυρηνικής διπλωματίας με το Ιράν, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέδωσε την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει σημαντικά τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ένα υπόγειο χώρο μετά την εγκατάσταση εκεί όλων των συσκευών φυγοκέντρισης που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό, εξέλιξη που ενδέχεται να προκαλέσει συναγερμό στη Δύση για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. 

Το ισλαμικό κράτος έχει τοποθετήσει εκεί σχεδόν 2.800 φυγοκεντρωτές για τους οποίους έχει σχεδιαστεί η μονάδα εμπλουτισμού του Φόρντο, η οποία βρίσκεται στα έγκατα της γης κάτω από ένα βουνό, και θα μπορούσε να διπλασιάσει σύντομα τον αριθμό αυτών που λειτουργούν σε σχεδόν 1.400, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ που εξασφάλισε το Ρόιτερς Η Τεχεράνη έχει παρασκευάσει περίπου 233 κιλά ουρανίου υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από το 2010, μια αύξηση κατά 43 κιλά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Βιέννη.

Οι Ιρανοί έχουν χρησιμοποιήσει 96 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% για να το μετατρέψουν σε καύσιμο για τον ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, αναφέρεται στην έκθεση.

Τέτοιες μετατροπές καθιστούν δυσκολότερη την επεξεργασία του υλικού κατά 90%, ώστε να είναι κατάλληλο για την κατασκευή βόμβας, και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα από την Τεχεράνη για να αντιμετωπίσει τις Δυτικές υποψίες για ένα συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα παραγωγής ατομικής βόμβας.

Όμως η έκθεση της ΙΑΕΑ αναφέρει επίσης ότι "εκτεταμένες δραστηριότητες" στη στρατιωτική μονάδα Παρσίν--μια αναφορά στις πιθανολογούμενες προσπάθειες του Ιράν να εξαφανίσει στοιχεία--θα υπονομεύσουν σοβαρά την έρευνα της Υπηρεσίας σχετικά με τις ενδείξεις ότι ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας είχε διεξαχθεί εκεί.