Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Βαρουφάκης: "Κενή" η απειλή της εξόδου από το ευρώ

Βαρουφάκης: Κενή η απειλή της εξόδου από το ευρώΜέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, www.yanisvaroufakis.eu, ο διάσημος καθηγητής οικονομικής θεωρίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων από Σουηδία και Κίνα που έχουν κατακλύσει το email του. 

Ακολουθούν οι ερωτο- απαντήσεις:

Είναι προφανές ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τις εκλογές για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στο μνημόνιο. Ποιο είναι το πιθανό σενάριο μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου;

Δεν είναι μόνο δυσαρέσκεια. Είναι περισσότερο κατάθλιψη, κατάθλιψη που προκαλείται από την απελπισία. Βλέπετε, όταν το μνημόνιο πέρασε τον Μάιο του 2010, αν και δεν άρεσε στους Έλληνες, ήθελαν να πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει σαν πικρό φάρμακο. Ότι θα θεραπεύσει τη χώρα από την ασθένεια της και, παρόλο που ήταν οδυνηρό και πικρό, θα έφερνε μακροπρόθεσμα οφέλη. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Αντί για πικρό φάρμακο, αποδείχθηκε ότι ήταν δηλητήριο. Στις τελευταίες εκλογές, απλά ψήφισαν ενάντια στο δηλητήριο. Είναι τόσο απλό. Αυτό σημαίνει ότι και στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν με παρόμοιο τρόπο. Αν ναι, τότε η Ελλάδα και η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται για σύγκρουση, μια σύγκρουση τα αποτελέσματα της οποίας μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρα.

Βλέπετε την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει την Ευρωζώνη;

Βλέπω ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί αυτή την προοπτική, ως απειλή, με την οποία θέλει να "παραπλανήσει" τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εξωτερικής χρηματοδότησης και της λιτότητας. Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι πρόκειται για κενή απειλή, για τον απλό λόγο, ότι η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν περισσότερα να χάσουν από μια ελληνική έξοδο απ΄ότι η Ελλάδα και νομίζω ότι το ξέρουν.

Υπάρχει κάποια πιθανότητα, η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου; 
Ναι, αλλά μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μην δεχτεί να εισπράξει την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης, προτιμώντας να ζήσει με τους φόρους που εισπράττει, για ένα περίπου χρόνο (με οποιεσδήποτε από πάνω προς τα κάτω περικοπές κρατικών μισθών και συντάξεων), ενώ ταυτόχρονα δηλώσει ότι παγώνει την αποπληρωμή του χρέους.

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια Grexit; (η έξοδος της Ελλάδας απ την Ευρωζώνη)
 
Ναι, αλλά σημειώστε ότι η Grexit θα ακολουθηθεί σύντομα από μία Gerxit - μια γερμανική έξοδο από το ευρώ. Η Γερμανία απλώς θα αρνηθεί να θέσει σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα του γερμανικού κράτους, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την υπόλοιπη Ευρωζώνη (μετά το ντόμινο της πτωχεύσεις που θα απορρέει από μια Grexit).
 
yanisvaroufakis.eu