Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Στο προοίμιο μιας γενικευμένης σύρραξης στην Ανατολική Μεσόγειο

H Bαλκανοποίηση της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Συρία έλαβαν χώρα πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διάφορα ξένα και τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην επικείμενη κάθοδο μιας ομάδας ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, αυτή την περίοδο, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για την αποστολή υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων στα παράλια της Συρίας.
Η παραπάνω πληροφορία βρέθηκε στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας ενώ ταυτόχρονα η τουρκική ειδησεογραφία έβριθε από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με τις αμερικανορωσικές σχέσεις και την συνεργασία της Μόσχας με την Δαμασκό.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει δρομολογήσει την παράδοση υπερσύγχρονων μαχητικών ελικοπτέρων στην κυβέρνηση της Συρίας. Κατά την άποψη των Αμερικανών αξιωματούχων, την στιγμή που οδηγείται η Συρία σε μια εμφύλια σύρραξη, η υλική υποστήριξη της κυβέρνησης της Συρίας από την Ρωσία είναι μια «άκρως ανησυχητική εξέλιξη», η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει την ιστορική σημασία της ανάπτυξης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο πέρα από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ρωσική πλευρά διαφώνησε δημοσίως με την άποψη της αμερικανικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η παράδοση των ρωσικών ελικοπτέρων στην Συρία πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια μιας προηγούμενης συμφωνίας Ρωσίας – Συρίας, η οποία υπογράφηκε το 2008, πολύ πιο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην γειτονική Συρία. Η αμερικανική πλευρά επέλεξε να αγνοήσει την παρατήρηση της ρωσικής πλευράς.

Την στιγμή που η Ουάσιγκτον κατηγορούσε την Μόσχα, στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας

Και ενεργειακή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας - Απειλές Μόσχας προς Άγκυρα


ImageΣε περίοδο κρίσης εισέρχονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σε όλους τους τομείς: Μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού/αναγνωριστικού RF-4E από συστήματα τα οποία κατά πάσα πιθανότατα χειρίζονταν Ρώσοι χειριστές και την έντονη λογομαχία που φημολογείται ότι είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν για την συνολική διαχείριση του θέματος της Συρίας από την Άγκυρα, τώρα εμφανίζονται προβλήματα και στο ενεργειακό πεδίο.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει και να ολοκληρώσει μέχρι το 2018, το σχέδιο του αγωγού Trans-Anatolian (ΤΑΝΑΡ) με το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός προς τον South Stream, προκάλεσε την μήνι της Μόσχας, η οποία πλέον αντιδρά τελείως διαφορετικά από την περίοδο 2008-2009, οταν οι Αζέροι χρησιμοποιούντο από τις ΗΠΑ και τον απίθανο υφυπουργό Ενέργειας Ματ Μπράϊζα και έκαναν παιχνίδι στην περιοχή εκμεταλλευόμενες πολιτικούς όπως τότε το δίδυμο Ν.Μπακογιάννη και Κ.Χατζηδάκη (και τότε και τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης!).