Ρεζίλι στην Κομισιόν έκαναν τη χώρα οι κενές περιεχομένου μεγαλοστομίες των Διαμαντοπούλου, Χατζηδάκη, Μηταράκη για κάθαρση και διαφάνεια στη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) να βρίσκεται ήδη στη χώρα και να ελέγχει ελληνικές επιχειρήσεις που ενδέχεται να επιχορηγήθηκαν παρανόμως από ευρωπαϊκά προγράμματα, δείχνοντας να μην εμπιστεύεται το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΣΔΟΕ.
Η υπόθεση ξεκινά τον Απρίλιο του 2012, όταν επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου στο Ανάπτυξης τέσσερις υπάλληλοι της Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων συλλαμβάνονται ως εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα που δωροδοκούνταν και εκβίαζε επιχειρηματίες για να τους χορηγήσει παρανόμως επιδοτήσεις.
Παρά την ομοβροντία ανακοινώσεων της αρμόδιας τότε υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου για απόλυση ολόκληρου του προσωπικού της Διεύθυνσης και εξυγίανση του πλαισίου των επιδοτήσεων, δεν γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα την οργισμένη παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία απαιτεί νέο θεσμικό πλαίσιο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται με νόμο που καταθέτουν στη Βουλή οι Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης. Η Κομισιόν, όπως φαίνεται, και πάλι δεν πείθεται, αφού δεν γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κλιμάκια της OLAF να πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε ελληνικές επιχειρήσεις για να αποκαλύψουν τυχόν απάτη.
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι επικαλούνται έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα σε πλασματικές εταιρίες, την τελευταία δεκαετία, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Συγκεκριμένα, κατ' εντολήν των δύο εισαγγελέων, οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιριών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιριών. Αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει η διάρκεια ζωής των εταιριών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιριών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρίες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.
«Το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεών του, πραγματοποιεί στοχοθετημένες επιτόπιες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε φορείς επένδυσης, σε ορισμένες δε υποθέσεις, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)». Οπως δε ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας, «σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης/παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».
Ειδικότερα, για την υπόθεση των τεσσάρων υπαλλήλων το υπ. Οικονομικών γνωστοποιεί ότι η Ε.Ε., η οποία προφανώς δεν επείσθη από τις ενέργειες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, ζήτησε την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς.
Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απολογισμός του Κοινού Σχεδίου Δράσης. Επειτα, ωστόσο ,από προβλήματα που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.