Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Αποκλειστική συνέντευξη του καπετάνιου του ΕΡΑΤΩ: «Δεν μετάνιωσα που παραιτήθηκα»

Φωτό: Ο καπετάνιος Νίκος Χατζηνάκης αγναντεύει τη θάλασσα στο ΕΡΑΤΩΟ 42χρονος καπετάνιος απόφοιτος της σχολής της Ύδρας Νίκος Χατζηνάκης, δεν μετάνιωσε για την παραίτηση του και αν χρειαζόταν θα το ξανάκανε.

Νοσταλγεί όμως τις διαδρομές στα γαλάζια νερά του Αιγαίου και τα νησάκια της περιοχής που επί 2,5 χρόνια ταξίδευε και προσέγγιζε.

Τον ρωτήσαμε αν μετάνιωσε για την παραίτηση του. Μας είπε:

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια ήτανε ένα πολύ ωραίο διάλειμμα στη ζωή και στην καριέρα μου. Προέρχομαι από την ποντοπόρο ναυτιλία αλλά η ακτοπλοΐα έτσι όπως την έζησα τελευταία στην περιοχή της Σάμου Ικαρίας και Δωδεκανήσου είναι συγκλονιστική.

Ιράν προς Τουρκία:"Μετά τη Συρία, η σειρά σας! Είστε ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ


Ιράν προς Τουρκία:`Μετά τη Συρία ,η σειρά σας! Είστε ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ
Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η Τουρκία που μέσα σε λίγες εβδομάδες διαπιστώνει πως καταρρέει όλο το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής Νταβούτογλου και απειλείται η Άγκυρα.

Τελευταίο παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν Φιρουζαμπαντί ο οποίος δήλωσε πως « δεν είναι σωστό γειτονικές χώρες της Συρίας θα βοηθούν τα σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ θα πρέπει να ξέρουν πως μετά τη Συρία, σειρά θα έχει η Τουρκία».

Αμέσως στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις και με την άφιξη του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Σαλιχί η Άγκυρα ζήτησε από την Τεχεράνη να απολογηθεί. Ο ιρανός Υπ.Εξ. απλά δήλωσε πως οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν την άποψη της κυβέρνησης του Ιράν, όμως η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως όσο στηρίζει την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία τόσο μπαίνει σε μπελάδες.

Η Βόρεια Συρία έχει περάσει στα χέρια των Κούρδων και του PKK, το Βόρειο Ιράκ οδηγείται σε ανεξαρτησία, στη Νοτιοανατολική Τουρκία χάνει σχεδόν όλες τις μάχες με το PKK και τώρα το Ιράν στέλνει το πιο σκληρό μήνυμα.

Ο Νταβούτογλου έχει οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε σοβαρά αδιέξοδα.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ/onalert.gr

Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας


Αλέξανδρος Αγγελής

Αντίβαρο.

Στις μέρες μας όπου αμφισβητούνται ακόμα και τα αυτονόητα, έχει αρχίσει να ακούγεται η άποψη ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, αλλά ότι όλες έχουν την ίδια αξία. Αυτό είναι τόσο παράλογο να το πιστεύει κανείς, όσο το να πιστεύει ότι μπορούν σε έναν αγώνα δρόμου όλοι οι δρομείς να τερματίσουν ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατον. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι κάτι πολύ απλό, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο πολύπλοκο όσο η γλώσσα. Δηλαδή μπορεί μια γλώσσα πρωτόγονου επιπέδου με 10 διαφορετικές λέξεις να έχει την ίδια αξία με μια γλώσσα τόσο σύνθετη όσο οι σημερινές; Ποιός λογικός άνθρωπος μπορεί να το δεχτεί αυτό; Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν μια «γλώσσα» με ένα λεξιλόγιο από τριάντα λέξεις-κραυγές. [11]

Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να υποβαθμίσει κάποιες γλώσσες, αλλά να αποδείξει με αντικειμενικά κριτήρια ότι δεν έχουν όλες οι γλώσσες την ίδια αξία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε γλώσσα δεν έχει την αξία της). Υπάρχουν σήμερα περίπου 3.000 διαφορετικές γλώσσες (η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει σύστημα γραφής). Είναι σίγουρο ότι κάθε γλώσσα έχει την δική της αξία και πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι ώστε όλες οι γλώσσες να επιβιώσουν. Δυστυχώς πολλές γλώσσες έχουν ήδη εκλείψει και θα εκλείψουν και στο μέλλον, και αυτό είναι πραγματικά μια αμαρτία. Όσο αμαρτία είναι όταν εξαφανίζεται ένα είδος ζώου διότι και η γλώσσα κάτι τέτοιο είναι, ένας «ζωντανός» οργανισμός που εξελίσσεται και είτε επιβιώνει είτε χάνεται. Πρακτική δυστυχώς συνέπεια αυτού είναι να χάνονται σημαντικά κομμάτια της εξέλιξης της ανθρώπινης πορείας, για την οποία δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλές γνώσεις.
Για πολλούς μη-Έλληνες γλωσσολόγους και ανθρώπους του πνεύματος, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα (ιδιαιτέρως τα Αρχαία Ελληνικά) είναι η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες, αλλά βασίζονται σε κριτήρια αντικειμενικά σχετικά με την αξιολόγηση μιας γλώσσας. Παρακάτω θα περιγράψουμε μία σειρά από ιδιότητες τις Ελληνικής γλώσσας και θα αντιπαραβάλουμε κάποιες ξένες γλώσσες (συνήθως την Αγγλική, καθώς αυτή είναι η πιό διαδεδομένη) πρός σύγκριση.

Οι κουρδικές επιθέσεις, η Τουρκία και ο πόλεμος στη Συρία

Οι κουρδικές επιθέσεις, η Τουρκία και ο πόλεμος στη Συρία
Η Άγκυρα αντιμέτωπη με Ιράκ, Ιράν και Συρία μέσω των Κούρδων.


Αν και οι επιθέσεις Κούρδων κατά τουρκικών στόχων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, υπό τη σημερινή συγκυρία του εμφυλίου στη Συρία, προσλαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Για του λόγου το αληθές, σήμερα Κούρδοι μαχητές επετέθησαν σε τουρκικό στρατιωτικό λεωφορείο, το οποίο κατευθυνόταν σε ναυτική βάση στην επαρχία της Σμύρνης, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογκάν μετέδωσε ότι αντάρτες του ΡΚΚ πυροδότησαν εκρηκτικά στο δρόμο πριν ανοίξουν πυρ στο λεωφορείο κοντά στο θέρετρο Φότσα, όπου βρίσκεται η ναυτική βάση. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τραυματισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε γειτονικό νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης αυξάνει μέρα με την ημέρα με επίκεντρο τη σύγκρουση με τη Συρία.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι οι Κούρδοι «έχουν πόδια» σε τέσσερις όμορες χώρες, Ιράκ, Ιράν, Συρία και Τουρκία.