Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Και ο πατέρας του Βαρουφάκη, πρόεδρος της "Χαλυβουργικής," υπέρ της συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων του Αιγαίου με τους Τούρκους!


Στην ομάδα “ψυχολογικής προετοιμασίας” των Ελλήνων για την συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, για την οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Σαμαράς, έρχεται να προστεθεί και ο πατέρας του γνωστού Βαρουφάκη και πρόεδρος της “Χαλυβουργικής”  με άρθρο του στην  “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”.

Μάλιστα ο καθηγητής Γιώργος Βαρουφάκης στο τέλος του άρθρου δηλώνει “πατέρας του Γιάννη Βαρουβάκη-λες και οι αρθρογράφοι πρέπει να δηλώνουν και την οικογενειακή τους κατάσταση!

Όπως και να 'χει μας ζώνουν μαύρα φίδια απ΄όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

 Για το ίδιο θέμα και το ρεπορτάζ της Νεφέλης Τζανετάκου που ακολουθεί


Την προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, ακόμα και με την Τουρκία, ξεκινά η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ...
Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο «Ενεργειακές Προοπτικές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέδειξε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε «ευρωπαϊκά», ενώ σημείωσε πως για την αξιοποίησή τους «χρειάζεται σχεδιασμός και συμμαχίες».

Ο Α. Σαμαράς στο βήμα του συνεδρίου Σύμφωνα με τη δήλωσή του, «όλα αυτά δεν αφορούν μόνον εμάς. Αφορούν τους εταίρους μας, αφορούν τους συμμάχους μας, αφορούν και μία σειρά χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούμε. Αφορούν και τους γείτονές μας. Ολους τους γείτονές μας».

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προβλέπει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Αιγαίου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, «με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο. Με όλες τις δυνατές συμμαχίες. Και με όλες τις πρόσφορες συνέργειες».

Στο μεταξύ ο πλούτος που φιλοξενεί το Αιγαίο, σύμφωνα με την παρέμβαση του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Αριε Μέκελ, είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμάται σήμερα, ενώ τα πιο σημαντικά απολήψιμα αποθέματα, σύμφωνα με μελέτες Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων, εντοπίζονται «στα βόρεια» και όχι τόσο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης όπου διεξάγονται αυτή την περίοδο οι υποθαλάσσιες έρευνες.

Παράλληλα, καθαρά υπέρ της Τουρκίας τάχθηκαν ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν και νυν επικεφαλής του ινστιτούτου αμυντικών μελετών ICDS, Μάθιου Μπράιζα, και ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Χιουγκ Πόουπ, υπεύθυνος για την Τουρκία και την Κύπρο του International Crisis Group, οι οποίοι προέβαλαν, μεταξύ άλλων, τη γεωστρατηγική σημασία της γείτονος λόγω της θέσης της στο χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίχθηκε, η «λογική» ροή για να καταλήξει το φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας και το Ισραήλ στην Ευρώπη είναι μόνο μέσω της Τουρκίας, αφ' ενός μέσω του αγωγού Nabucco West, που αποκλείει την Ελλάδα από το σχεδιασμό του «Νότιου Διαδρόμου», αφ' ετέρου μέσω ενός αγωγού που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Τουρκία, αφήνοντας εκτός την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Χιουγκ Πόουπ, ωστόσο, υποστήριξε ότι η Αγκυρα μπορεί να αμφισβητεί το γεγονός ότι το Καστελόριζο δικαιούται υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία τετελεσμένων.

Θα περιμένει έως ότου επιλυθούν οι «εκκρεμότητες» με την Ελλάδα, παρ' ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες».

Αλλωστε προτεραιότητα και προϋπόθεση για την Αγκυρα για την «αποτύπωση των θαλάσσιων συνόρων», σύμφωνα με έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των βραχονησίδων.

Το ζήτημα, όπως σημείωσε το στέλεχος του ICG, είναι το τι πραγματικά θέλει η Ελλάδα και η Κύπρος για το Αιγαίο, προτείνοντας ότι η καλύτερη λύση σε κάθε περίπτωση είναι η «εξομάλυνση» των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

http://www.kourdistoportocali.com