Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Οι 9 εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια»

Οι 9 εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια»Ακίνητα και περιουσίες που έχουν υποθηκευτεί, στο έλεος των «αρπακτικών».

Στα χέρια ξένων εταιρειών περνούν πλέον τα δάνειά μας. Τα  «distress funds» βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και διαπραγματεύονται με τις τράπεζες…

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται και στον Κυριακάτικο Τύπο, στην Αθήνα βρίσκονται εκπρόσωποι «distress funds» με στόχο να εξαγοράσουν σε χαμηλές τιμές τα «κόκκινα δάνεια».
Ακίνητα και περιουσίες που έχουν υποθηκευτεί βρίσκονται πλέον στο έλεος των «αρπακτικών». Χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που δεν μπορούν , λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, θα αρχίσουν να χάνουν τις  περιουσίες τους, από τα απρόσωπα «distress funds», που δεν έχουν καμία κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην είσπραξη των δανείων ή την κατάσχεση.

Οι ξένες αυτές εταιρείες ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια ελλήνων δανειοληπτών. Δεν τους ενδιαφέρει το είδος του δανείου, αλλά η τιμή που θα το αγοράσουν. Στο στόχο τους μπαίνουν επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά και πάσης φύσεως δάνειο. Με αυτό τον τρόπο αγοράζουν όλες τις εξασφαλίσεις των δανείων που έχει παράσχει ο δανειολήπτης.

Τα δάνεια θα εξακολουθεί να τα χειρίζεται η τράπεζα για λογαριασμό του fund. Ο βαθμός άσκησης πιέσεων, όμως, θα εξαρτάται από τις τιμές που πλήρωσε η εταιρεία για το χαρτοφυλάκιο

Το θέμα επανέρχεται και μέσω του κυριακάτικου τύπου, με το «Πρώτο Θέμα» να αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι εκπρόσωποι εννέα τέτοιων εταιρειών βρίσκονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τις: Apollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management, Fairfax, Blackstone, KKR, Third Point.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα. Παλαιότερα υπήρξαν και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όπως του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ και των βουλευτών της «Νέας Μέρας», Γιάννη Κουράκου και Νίκου Σταυρογιάννη.