Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Ο Ντράγκι ξεσκεπάζει Γιωργάκη

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου παραπλάνησε την Τρόικα πριν από τρία χρόνια»

 Τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα πριν από τρία χρόνια σχετικά με την Ελλάδα ήταν ελλιπή και εσφαλμένα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, παίρνοντας θέση στις πρόσφατες επικρίσεις για το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής και τους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.

«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήσαν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», είπε ο Ντράγκι κάνοντας μια τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΕΚ.


«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι (ελληνικές) αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την (διεθνή) τρόικα (των πιστωτών) ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.

Σε μια έκθεσή του που είχε δημοσιευθεί στα μέσα του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είχε μεμφθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλλειψη επάρκειας όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες στην ευρωζώνη.

Επίσης, επέκρινε την ΕΕ που δεν είχαν συμφωνήσει στην απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούσαν ιδιώτες –το πολυσυζητημένο PSI– ήδη από το 2010, όταν είχε συναφθεί το πρώτο μνημόνιο δανεισμού της Ελλάδας.

«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη [...] Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια, ώστε να μην επαναληφθούν, ανέφερε ο Ντράγκι.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, ανέφερε.

Υπάρχει, ωστόσο, πρόοδος

Έκτοτε, είπε ακόμη ο Ντράγκι, «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».

Μιλώντας γενικότερα ο Ντράγκι είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κάτι «αναπόφευκτο» για τα περισσότερα κράτη, καθώς «σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει αντίδραση των αγορών, δηλαδή τα επιτόκια (σ.σ. των ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης) θα αυξηθούν».

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι ο «βασικός κίνδυνος» που φοβάται σήμερα είναι «μια παρατεταμένη ύφεση» στην ευρωζώνη.

Στα λεγόμενα Ντράγκι αντέδρασε η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά

Στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος ανέφερε πως οι Ελληνικές αρχές διαβεβαίωναν την Τρόικα ότι η ελληνική οικονομία ήταν ισχυρότερη από ότι πραγματικά ήταν, απάντησε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς τα τελευταία τρία χρόνια και βρίσκεται στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης. Καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να έδωσε στην Τρόικα στοιχεία για καλύτερη κατάσταση στην πραγματική οικονομία» απάντησε χαρακτηριστικά η κυρία Ποδηματά στον κ. Ντράγκι για το σχόλιο που έκανε επί της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.