Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σε δύσκολη θέση ο Ομπάμα – Στον “αέρα” τα σχέδια επίθεσης μέχρι την απόφαση του Κογκρέσου

Obama01-01september2013Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε το βράδυ του Σάββατο αίτημα στο Κογκρέσο με το οποίο ζητά την έγκριση του σώματος για να ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας. Ο κ. Ομπάμα είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του καθεστώτος του Ασαντ. Στο Κογκρέσο η κατάσταση περιγράφεται ως αρνητική για τον Πρόεδρο, αν και οι ηγέτες των Δημοκρατικών ξεκίνησαν ο ένας μετά τον άλλο την προσπάθεια υπέρ του Προέδρου.


Μετά την επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, στήριξε τον κ. Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ρίντ.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, το αίτημα συνοδεύεται από σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά του συριακού καθεστώτος, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας αυτής, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ: Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Ασαντ, θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος του σώματος Χάρι Ρέιντ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Η Γερουσία θα συμμετάσχει αμέσως σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, με δημόσιες ακροάσεις και ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική  Γερουσία.

Οι ακροάσεις θα οργανωθούν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και σε αυτές θα συμμετάσχουν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου, το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα» δεσμεύτηκε επίσης ο Χάρι Ρέιντ. «Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ως γνωστόν, το σχέδιο ψηφίσματος για να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής δράσης για την πρόληψη και την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων εστάλη στην Γερουσία το Σαββατο από τον Λευκό Οίκο. Το σχέδιο νόμου θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το ίδιο θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της, επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων Τζόν Μπόνερ, ο οποίος συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δικαιολογείται η επίθεση.

Photo: President Barack Obama talks on the phone in the Oval Office with Speaker of the House Boehner, Saturday. Vice President Joe Biden listens at right. (Official White House Photo by Pete Souza)

Πηγή: White Kouse, Reuters, AFP, ANA-MPA
mignatiou