Στους βασικούς διεκδικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας συγκαταλέγεται ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας Παύλος Αλιβιζάτος, σύμφωνα με τον οργανισμό Thomson Reuters, που τα τελευταία 11 χρόνια «μετρά» 27 επιτυχημένες προβλέψεις για τους νικητές στις κατηγορίες της Φυσικής, της Χημείας, της Ιατρικής και των Οικονομικών Επιστημών.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου και ο Ελληνοαμερικανός χημικός συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να τερματίσει πρώτος στην «κούρσα», χάρη στην πολυετή έρευνά του για τα νανοσωματίδια και την αξιοποίησή τους στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας και τη βιοϊατρική.
Γεννημένος το 1959 στο Σικάγο, ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του σε ηλικία 10 ετών, τελείωσε το γυμνάσιο και επέστρεψε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Χημεία. Πήρε το πτυχίο του με άριστα, έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και μυήθηκε στα μυστικά της νανοτεχνολογίας, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της AT&T Bell Labs. Το 1988 εντάχθηκε στο δυναμικό του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος Μπέρκλεϊ, ως καθηγητής. Η εξέλιξή του ήταν αλματώδης, με αποτέλεσμα να κερδίσει πρόσφατα μια θέση στην πεντάδα των κορυφαίων χημικών της τελευταίας δεκαετίας και να θεωρείται αυθεντία στον τομέα των νανοκρυστάλλων, της Χημείας και της Επιστήμης Υλικών.
Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, τιμήθηκε πέρυσι με το Βραβείο Χημείας Wolf, για τη συμβολή του στην παρασκευή και τη μελέτη νανοκρυσταλλικών υλικών, ενώ έχει στο βιογραφικό του δεκάδες διεθνείς διακρίσεις και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 επιστημονικά άρθρα.
Ο οργανισμός Thomson Reuters κατατάσσει τον κ. Αλιβιζάτο στην κορυφή της λίστας με τους κύριους διεκδικητές του Νόμπελ Χημείας (συνολικά επτά), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις κατηγορίες «φιγουράρουν» κορυφαίοι επιστήμονες, όπως το δίδυμο Πίτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ, που θεωρούνται φαβορί για το Νόμπελ Φυσικής, λόγω της ανακάλυψης του σωματιδίου Χιγκς.
Γεράσιμος Κόντος / dimokratianews.gr