Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Η φιλοσοφία επιστρέφει στην Αθήνα

Του Τάσου Οικονόμου

Συνέδριο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας με τη συμμετοχή διανοουμένων από 105 χώρες. Κεντρικό θέμα θα είναι η «Φιλοσοφία ως τρόπος ζωής» και μεταξύ των συνέδρων συγκαταλέγονται ο Γίργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Εκο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλ Μακμπράιτ, ο Τζον Μακντάουελ.

Διανοούμενοι απ’ όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους ο Εκο και ο Χάμπερμας, ετοιμάζονται για την άφιξή τους στην αυγουστιάτικη Αθήνα. Η σκέψη τους ταξιδεύει ήδη στους τόπους που θα τους επιτρέψουν να βρεθούν πνευματικά στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν: στην Ακαδημία του Πλάτωνος, στην Πνύκα, το λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος». Εκεί, ο Σωκράτης,

Herve Falciani: Ο άνθρωπος πίσω από τις λίστες Λαγκάρντ κι όχι μόνο. Η ζωή του με τους γορίλες.

Former HSBC Private Bank employee Falciani visits the French Senate to testify on July 16
Ο Hervé Falciani άνοιξε μια μεγάλη «τρύπα» στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο. Ο πρώην μηχανικός συστημάτων της ιδιωτικής τράπεζας της HSBC (HBC) στη Γενεύη διέρρευσε λεπτομέρειες για χιλιάδες λογαριασμούς πελατών στις φορολογικές αρχές άλλων χωρών, οι οποίες λένε ότι οι πληροφορίες τους βοήθησαν να ξεσκεπάσουν φοροδιαφυγή ύψους 200 δισ. ευρώ.


Η Ελβετία, όμως, τόν θεωρεί εγκληματία. Τα τελευταία χρόνια, ο Falciani παίζει κηνυγητό σε όλη την Ευρώπη και βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα ελβετικά εντάλματα έκδοσης.

Παρακολουθώ την υπόθεσή του εδώ και κάποιο καιρό και τελικά τον συνάντησα την Τρίτη στο Παρίσι. Συναντηθήκαμε σε μια καφετέρια απέναντι από το παλάτι του Λουξεμβούργου, την έδρα της γαλλικής Γερουσίας, όπου ο Falciani έχει καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών διερεύνησης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Νέο λεξιλόγιο λόγω... κρίσηςΠροσθέτει νότα πικρόχολου χιούμορ στις ζωές των πολύπαθων Ευρωπαίων. Έχει γίνει αποδεκτό ακόμη και από τα κυβερνητικά στελέχη.
"Αυτό είναι ληστεία" γράφουν στο πανό τους Ισπανοί διαδηλωτές
Του RAPHAEL MINDER/INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE

Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται στην Ευρώπη, το καθημερινό λεξιλόγιο των Ευρωπαίων εμπλουτίζεται με νέες έννοιες και φράσεις. Στην Ελλάδα για παράδειγμα χρησιμοποιούνται συχνά τέτοιες εκφράσεις μεταξύ φίλων και ιδιαίτερα φράσεις από δηλώσεις πολιτικών αρχηγών με ειρωνικό πάντα τόνο, όπως η γνωστή ρήση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν».

Η εκτεταμένη ευρωπαϊκή κρίση έχει επιφέρει περισσότερες αλλαγές, εκτός από το ρεκόρ στην

9 «όπλα» για να κερδίσουμε τη χαμένη μας ενέργεια


Λίγο η κούραση, λίγο το καλοκαίρι και πολύ (μα πάρα πολύ) η ανάγκη για ξεκούραση, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι περισσότεροι χρειαζόμαστε μια γερή ώθηση για να τονώσουμε την ενέργειά μας. 
Πριν προβούμε όμως σε «φαρμακευτικούς» τρόπους, μήπως να δούμε τι μας προσφέρει η φύση;

Αν η καθημερινότητα σας έχει κουράσει και το μόνο που πλέον επιθυμείτε, είναι να τελειώσετε τη δουλειά για να «λιώσετε» πάνω στον καναπέ σας, τότε σίγουρα σας λείπει ενέργεια. 
Ανακαλύψτε 9 φυσικά «όπλα», που θα σας κάνουν να πείτε αντίο στην αδράνεια και να ξαναζωντανέψετε.