Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Mνήμη Kωστή Παπαγιώργη

Χρήστος Γιανναράς 
Θραύσματα γλωσσικής ακεραιότητας ζωντανού κυματοθραύστη σε πλημμυρίδα αμάθειας και χρυσαμειβόμενης προπαγάνδας.   

Eλεγε ο Kωστής Παπαγιώργης σε συνέντευξή του το 1997: «H επανάσταση (του 1821) ξεκίνησε από έξω, από τους Eλληνες του εξωτερικού, στις παραδουνάβιες περιοχές και από έναν αξιωματικό του τσάρου, τον Yψηλάντη. Συνεχίστηκε από τους Eλληνες και τελείωσε από τους ξένους, δηλαδή ήταν μια επανάσταση που κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε (και πού πραγματικά στόχευε)».  

Αποφυλακίζεται ο μεγαλύτερος πράκτορας στην ιστορία των ΗΠΑ;

Αποφυλακίζεται ο μεγαλύτερος πράκτορας στην ιστορία των ΗΠΑ;O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη του Τζόναθαν Πόλαρντ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος μετά την καταδίκη του για κατασκοπεία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Πόλαρντ θεωρείται ο μεγαλύτερος πράκτορας στην ιστορία της Αμερικής και σύμφωνα με το κατηγορητήριο εργαζόταν για την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η απονομή χάριτος από τον Ομπάμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ ζητεί εδώ και χρόνια την απελευθέρωση του Πόλαρντ, ενός πρώην αναλυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους.

Φράγκος Φραγκούλης: Η Τουρκία θα διαλυθεί

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τα δεινά του Ελληνισμού σε Πόντο και Μικρά Ασία, όπως και των υπολοίπων εθνικοτήτων της Τουρκίας...

«Είναι καιρός να αποβάλουμε το φοβικό μας σύνδρομο έναντι της Τουρκίας» υποστήριξε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» του εκδοτικού Οίκου Λιβάνη σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ενώ, επικαλούμενος Αμερικανούς διπλωμάτες και αναλυτές, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία θα διαλυθεί».

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε έγγραφα, αρχεία και βιβλιογραφίες που αποτυπώνουν και αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μίλησε για γεγονότα που συνέβησαν σε περιοχές όπου ζούσε και δημιουργούσε το ελληνικό στοιχείο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μετάλλαξη ντόπιων χριστιανών σε «Τούρκους» και «μουσουλμάνους», αλλά και μαρτυρίες που καταγράφουν τον αγώνα «κρυπτοελλήνων» και «κρυπτοχριστιανών», ακόμη και σήμερα, για να κρατήσουν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους.