Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Τι γράφει ο Μακαριστός Γαβριήλ Διονυσιάτης για το Βατοπαίδι, το 1953, σχεδόν προφητικά... Ας το έχουμε υπόψη σήμερα.

...Πολλούς μπορεί να σκανδαλίζει η πολυτέλεια της Μονής Βατοπαιδίου ως αταίριαστη με τη μοναχική πολιτεία. Κατά την ταπεινή μου κρίση, χρειάζονται και η Έρημος και ο Κήπος της Γεσθημανή, αλλά και το Υπερώον. Για τη Νέα Ιερουσαλήμ, το Άγιο Όρος, το Βατοπαίδι είναι το υπερώον ... Συμβαίνει μάλιστα, εκείνοι που είναι στο Υπερώο ν' ανεβαίνουν συχνότερα τον Γολγοθά, και γι' αυτό βλέπουμε κατά κανόνα, να σηκώνει το βάρος του Σταυρού, συνεχίζοντας τη φιλοξενία, η μεγαλώνυμος αυτή Μονή.

Την προσωπική κατάσταση του ανθρώπου, κανείς δεν την γνωρίζει εκτός από τον ίδιο και τον παντογνώστη Κύριο. Εκείνο, το οποίο άκουσα από τους γεροντότερους της Μονής μας* είναι ότι θέλησαν πριν από ογδόντα χρόνια και έφεραν για ηγούμενο από το Βατοπαίδι, τον πανοσιότατο πνευματικό Βαρθολομαίο, αλλά δεν κατάφεραν ν' ακολουθήσουν την αυστηρότητα της ζωής του πάνω από τρία χρόνια, οπότε και τον παρακάλεσαν να επιστρέψει πίσω -αποκομίζοντας ο ίδιος το κέρδος της ταπείνωσης.

Διακατεχόμενος υπό το ίδιο σκεπτικό,

Orthodox Churches Will Hold First Ecumenical Council In 1,200 Years In Constantinople

ORTHODOX CHURCH

Prenote: Istanbul or Constantinople are both Greek names and toponyms...

March 9 (Reuters) - Patriarchs of the world's 250 million Orthodox Christians ended a rare summit in Istanbul on Sunday calling for a peaceful end to the crisis in Ukraine and denouncing violence driving Christians out of the Middle East.

Twelve heads of autonomous Orthodox churches, the second-largest family of Christian churches, also agreed to hold a summit of bishops, or ecumenical council, in 2016, which will be the first in over 1,200 years.