Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Παραιτήθηκε η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας

Κρίση στην Τουρκία μετά τις μαζικές παραιτήσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα. Πρωτοφανής κίνηση.

 Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν με το κατεστημένο να αντιδρά στις διώξεις κατά αξιωματικών. Σεισμός στο στρατικοπολιτικό σκηνικό της Τουρκίας με τους αρχηγούς όλων των σωμάτων να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η αιτία.
Συγκεκριμένα την παραίτησή τους υπέβαλαν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, ο αρχηγός του στρατού στρατηγ Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Ερσέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ.
Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα.
Οι παραιτήσεις προκάλεσαν ερωτηματικά, παρ' ότι εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχομένου.
Τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το διάστημα 1-4 Αυγούστου, με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις, ήταν το θέμα που απασχολούσε εδώ και καιρό την τουρκική κοινή γνώμη.
Το γεγονός, όμως, ότι παραμένουν προφυλακισμένοι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.
Απάντηση στον Ερντογάν για τις διώξεις;
Την Παρασκευή, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Ο διοικητής της "Στρατιάς Αιγαίου" (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Η υπόθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δικαστικών υποθέσεων, όπως "Εργκενεκόν", "Κλωβός", "Βαριοπούλα", στις οποίες πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί κατηγορούνται για αντικυβερνητική προπαγάνδα και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως προκληθεί η διαμόρφωση χαοτικών συνθηκών στη χώρα.
Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε τις τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ισίκ Κοσάνερ. Με τον δεύτερο, όμως, συναντήθηκε εκτάκτως και δεύτερη φορά.
Ο κ. Γκιουλ δήλωσε την Παρασκευή ότι "οι συναντήσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα", ωστόσο οι εξελίξεις τον διέψευσαν.

Γερμανοί και Δανοί κάθονται 40 ημέρες το χρόνο!

Τι και αν η Καγκελάριος της Γερμανίας πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι του Νότου κάθονται πολλές ημέρες το χρόνο… οι αριθμοί άλλα δείχνουν! Έρευνα του Eurofound αποκαλύπτει ότι οι τεμπέληδες της εύφορης ευρωπαϊκής κοιλάδας δεν μένουν στο Νότο αλλά στο… Βορρά, καθώς Γερμανοί και Δανοί έχουν τις περισσότερες γιορτές, αργίες και διακοπές από όλους του Ευρωπαίους.  
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας (Eurofound), οι Γερμανοί εργαζόμενοι παίρνουν άδεια μετ’ αποδοχών τουλάχιστον 30 ημέρες το χρόνο κατά μέσον όρο. Ημέρες που μόνο οι Δανοί μπορούν να απολαμβάνουν σε όλη την ΕΕ. 
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι συνυπολογιζομένων των εορτών και των αργιών, ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία απολαμβάνει 40 ημέρες διακοπών το χρόνο, μαζί με εκείνους στην Δανία, δηλαδή τις περισσότερες στην Ευρώπη. 
Την ίδια στιγμή, η έρευνα δείχνει ότι τα «γουρουνάκια» της Ευρώπης, όπως οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες συγκριτικά έχουν κατά μέσον όρο έχουν 33 ημέρες διακοπές το χρόνο, συνυπολογιζομένων και των αργιών και των επίσημων εορτών. 
Πιο «ριγμένοι» από όλους μάλιστα είναι οι Ρουμάνοι που έχουν τις λιγότερες διακοπές στην ΕΕ των 27, με τις άδειες μετ’ αποδοχών και τις αργίες να φθάνουν συνολικά τις 27 ημέρες. 
Συνεπώς η έρευνα διαψεύδει τη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία είχε προκαλέσει σάλο στη νότια Ευρώπη τον Μάιο όταν είχε υποστηρίξει ότι οι πολίτες στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους κάνουν υπερβολικά παρατεταμένες διακοπές και βγαίνουν στη σύνταξη πολύ νωρίς. 
«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα (το ευρώ) με το ένα άτομο να παίρνει παρατεταμένες διακοπές και το άλλο πολύ λίγες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε μια εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία.