Σε απάντηση στο εμπάργκο, αύριο προς ψήφιση στην ιρανική Βουλή
σχετικός νόμος.
Reuters
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αγνωστης έκτασης συνέπειες για την Ελλάδα θα έχει ο νόμος που τίθεται αύριο προς ψήφιση στην ιρανική Βουλή, σύμφωνα με τον οποίον το Ιράν διακόπτει άμεσα τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο Φαρς, αν ο νόμος ψηφιστεί, η εφαρμογή του μπορεί να αρχίσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, αφήνοντας εξάμηνο περιθώριο εφαρμογής του, ακριβώς λόγω της εύθραυστης θέσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των προβλημάτων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2011 η Ελλάδα προμηθεύτηκε το 53,1% των εισαγωγών της από το Ιράν, η Ιταλία το 13,2% και η Ισπανία το 16,2%.
«Εργαζόμαστε από κοινού με άλλους βουλευτές για την ψήφιση νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν το Ιράν στόχο των κυρώσεών τους δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε σταγόνα πετρελαίου από το Ιράν. Οι στρόφιγγες θα κλείσουν για να μην ξαναπαίξουν με τη φωτιά», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Ενέργειας της ιρανικής Βουλής, Νασέρ Σουντανί.
Ο κληρικός, που ηγήθηκε των προσευχών της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είπε ότι η άμεση διακοπή προμηθειών στην Ε.Ε. έχει την υποστήριξη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Γιατί να περιμένουμε έξι μήνες; Γιατί να μην γίνει αμέσως; Είναι σαφές. Εχουν πρόβλημα. Περνούν κρίση», είπε στο πλήθος ο Αχμάντ Χαταμί.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σχολίασε την είδηση, ενώ το Ισραήλ ζήτησε περαιτέρω σύσφιγξη των κυρώσεων κατά του Ιράν.
«Ναι, είδαμε τις αναφορές σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον. «Ο λόγος που λάβαμε τα μέτρα αυτά είναι οι σοβαρότατες ανησυχίες μας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», είπε η Κοτσίγιαντσιτς. «Θέλουμε να επανέλθει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις».
Ο αναλυτής επί πετρελαϊκών θεμάτων Σάμιουελ Τσίζουκ χαρακτήρισε πιθανή την ψήφιση από την ιρανική Βουλή της άμεσης διακοπής προμηθειών. «Από αυστηρά πολιτική σκοπιά έχει νόημα για τους Ιρανούς να επιδείξουν πυγμή και να μην τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα καθώς το μέτρο θα πλήξει τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια σε στιγμή μεγάλης οικονομικής αδυναμίας», είπε ο Τσίζουκ, αναλυτής στην KBC Energy Economics.
H ξαφνική απώλεια του δεύτερου μεγαλύτερου πελάτη (η Ε.Ε. απορροφά το 18% των ιρανικών εξαγωγών) θα υποχρεώσει το Ιράν να διαθέσει το πετρέλαιό του στην Ασία, έστω και με μειωμένες τιμές. Η Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει προθυμία να αντικαταστήσει το Ιράν στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς ωστόσο να είναι σαφείς οι οικονομικοί όροι.