Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα- Έκλεισε τις στρόφιγγες η ΕΚΤ

Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία SD (selective default), που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία. 

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχεται, προσωρινά, ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, όπως μετέδωσε πριν λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, ο Standard & Poor's διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έλαβε γνώση της υποβάθμισης αυτής και δήλωσε ότι «περιμένει ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών» στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που άρχισε την Παρασκευή.

«Ελαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD ...Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSΙ» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο «χρεοκοπίας» (διαβάθμιση D). 

H ΤτΕ θα καλύψει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει τις «στρόφιγγες», η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στην κατηγορία SD (Selective Default) η οποία συμπαρασύρει τα ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα αποδέχεται τους τίτλους αυτούς ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (του γνωστού ELA , Emergency Liquidity Assistance). Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του συγκεκριμένου Μηχανισμού, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα ύψους 42,9 δισ. ευρώ, ενώ η εξάρτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τα οποία αφορούν στον μήνα Νοέμβριο) έφθασε τα 73,4 δισ. ευρώ.

Πάντως η ΕΚΤ, αποσαφηνίζει ότι το μέτρο αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, στην ανακοίνωση της, θα αρχίσει να αποδέχεται τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).  

ΥΠΟΙΚ: Αναμενόμενη η υποβάθμιση

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία SD από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P, τονίζοντας ότι «αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».

Όπως τονίζεται, «η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».
epikaira.gr