Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Εκβιασμών συνέχεια

Το Eurogroup ενέκρινε «πολιτικά και κατ' αρχήν», όπως είπε ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα· δήλωση που αφήνει άπαντες ικανοποιημένους. Και τους αδαείς, που ανακουφίζονται χωρίς λόγο, και τους «μυημένους», οι οποίοι γνωρίζουν πώς θα χειριστούν το θυμικό των Ελλήνων στη συνέχεια. Βέβαια, η νέα δανειακή σύμβαση αφορά κυρίως την ικανοποίηση των αναγκών των πιστωτών μας. Τον Απρίλιο η Βουλή θα ψηφίσει τη δημιουργία ενός... ειδικού (δηλαδή κλειστού) λογαριασμού. Εκεί οι πιστωτές θα βάζουν τα δανεικά, τα οποία θα καταλήγουν στους ίδιους! Θα μας δίνουν χρήματα για να τα παίρνουν πίσω! Σ' εμάς τους Ελληνες θα μένει το επιτόκιο που θα πρέπει να αποπληρώσουμε. Πολύ απλό το σχήμα.

Τα ποσά, που υποτίθεται ότι θα «πέσουν» στην αγορά, φτάνουν τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα καταβληθούν σε δόσεις, ως συνήθως. Η δόση του Μαρτίου ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ, η δόση του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, για ψίχουλα, οι Ελληνες για μια επιπλέον φορά πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια επικοινωνιακή - προπαγανδιστική καταιγίδα και διλήμματα του τύπου: «φτωχότεροι ή πάμπτωχοι».

Το σενάριο θα είναι πανομοιότυπο με τα προηγούμενα, αλλά το σκηνικό διαφορετικό. Η προέλαση της εξαθλίωσης και της κατήφειας, αναμφίβολα, θα έχει επηρεάσει το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι λεκτικοί τραμπουκισμοί της τρόικας και της συμμαχίας των προθύμων.

Εκείνοι που έπειτα από δύο χρόνια επίθεσης στο εισόδημα και στις αποταμιεύσεις τους δεν έχουν τίποτα να χάσουν δεν πρόκειται να φοβηθούν ιδιαίτερα από τις περιγραφές Αρμαγεδδώνα «που θα ακολουθήσει, αν δεν πούμε ναι στις επιβαλλόμενες θυσίες και χάσουμε τις δόσεις».

Παλιό το κόλπο...

Εφημ. "Δημοκρατία"