Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Στέλεχος ακροδεξιού κόμματος λάμβανε επίδομα νοητικής αναπηρίας



Πριν παραθέσω ολόκληρο το άρθρο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι γίνεται υπερβολικός ντόρος για το γεγονός αυτό στη Σουηδία. 
Δηλαδή, αναρωτιέμαι  αν δεν δικαιούται ένα ακροδεξιό στέλεχος επίδομα νοητικής αναπηρίας τότε ποιος το δικαιούται; (ισχύει και για τους Έλληνες).
Ι.Ζ.

Ένας από τους πρωτεργάτες για την είσοδο της ακροδεξιάς στο σουηδικό κοινοβούλιο λάμβανε επί 13 χρόνια επιδόματα από την πρόνοια διότι ήταν διανοητικά ανάπηρος, αποκαλύπτει σε σημερινό ...
δημοσίευμά της η εφημερίδα Sundsvalls Tidning.


Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το 1997 ο Τζόνι Σκάλιν, 34 ετών σήμερα, άρχισε να λαμβάνει επιδόματα καθώς διαγνώστηκε με διανοητική ανεπάρκεια, μια αναπηρία που τον εμπόδιζε να εργάζεται κανονικά στην καντίνα με τα χοτ-ντογκ όπου τον είχαν προσλάβει ως υπάλληλο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2007, κρίθηκε ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες όταν έπρεπε να εκτελέσει παράλληλα πολλά διαφορετικά πράγματα και αισθανόταν «υπερβολική κόπωση, τόσο που χρειαζόταν ακόμη και δύο ημέρες ανάπαυσης μετά από τετράωρη εργασία».

Η διανοητική αναπηρία του ωστόσο δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει, την ίδια χρονιά, σπουδές κοινωνιολογίας. Ταυτόχρονα ανέλαβε επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος των Δημοκρατικών της Σουηδίας στο Σούντσβαλ. Η πολιτική του καριέρα εκτοξεύτηκε πολύ γρήγορα: ανέλαβε εθνικός εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα, συμμετείχε στη σύνταξη ενός προγράμματος προϋπολογισμού και ήταν ένας από τους συντάκτες του προγράμματος των Δημοκρατικών για τις βουλευτικές εκλογές του 2010. Στις εκλογές αυτές το κόμμα έλαβε ποσοστό 5,70% και εξέλεξε 20 βουλευτές, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σκάλιν.

Δύο μήνες μετά την εκλογή του ο Σκάλιν με επιστολή του στην πρόνοια αποποιήθηκε το επίδομα αναπηρίας που λάμβανε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Aftonbladet ο ίδιος ο Σκάλιν είπε ότι «αν επωφελήθηκε από το σύστημα μέχρις ενός σημείου, αυτό έγινε γιατί είχε την ευκαιρία, ακριβώς όπως και οποιοσδήποτε άλλος», προσθέτοντας: «Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».