Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Η Τουρκία μας έκοψε το φυσικό αέριο! - Διάσωση από την Ρωσία


Μόλις προχθές σχολιάσαμε από το blog μας, τις ενδοτικές τάσεις των "Αρχόντων" μας, οι οποίοι αποφάσισαν να "σκοτώσουν" το σχέδιο του αγωγού Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία "South Stream", δηλώνοντας, με έναν εξευτελιστικά υποτελικό τρόπο, ότι θα είναι καλά παιδια, και θα υπακούουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι σε αυτά της Ελλάδας. Όχι σαν τον Καραμανλή... Είχαμε, λοιπόν, υποβάλλει το ρητορικό και αυτονόητο ερώτημα:  Τι θα γίνει αν η Τουρκία αποφασίζει κάθε τόσο να "κλείνει τη στρόφιγγα;"
Ιδού!

H Τουρκία σταμάτησε να εφοδιάζει την Ελλάδα με φυσικό αέριο, προφασιζόμενη ότι έχει μεγάλη εσωτερική κατανάλωση λόγω του ψύχους που πλήττει την γειτονική χώρα και προ του κινδύνου να μείνει σημαντικό μέρος της χώρας χωρίς φυσικό αέριο, η ελληνική κυβέρνηση, προσέφυγε στη ... Ρωσία (τις σχέσεις με την οποία δύο φορές, μία στην περίπτωση του Εφραίμ και μία στην περιίπτωση του αγωγού South Stream επιχείρησαν να αποδομήσουν...) και ζήτησαν εκτάκτως πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου!

Η ανταπόκριση των Ρώσων υπήρξε θετική και η Gazprom θα καλύψει ολόκληρη την ελληνική αγορά, μέχρι η Τουρκία να ... δεήσει να ανοίξει τις κάνουλες, η αιτία για το κλείσιμο των οποίων δεν είναι σαφής: Υπάρχει το ανοικτό χρέος των 300 εκατ. δολαρίων που ισχυρίζονται οι Τούρκοι (257 εκατ. αναγνωρίζει η ΔΕΠΑ). Δηλαδή είναι ισχυρό το ενδεχόμενο απλά η Τουρκία να εκβιάζει...

 
Σε σχετική ειδοποίηση προέβη η τουρκική εταιρεία BOTAS προς την υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2008 από την Τουρκία, η οποία είναι χώρα διαμετακόμισης ή εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και την Ρωσία.

Η Ρωσία, η οποία ακόμα περιμένει εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τον αγωγό ITGI περί "προτεραιότητας" και μη "βιώσιμων των υπόλοιπων προτάσεων", δέχθηκε να σώσει την ΔΕΠΑ από μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, αλλά και να σώσει τους Έλληνες καταναλωτές από την παγωνιά...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr