Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Cyprus: Small Country, Big Presidency

On July 1, one of the EU's smallest states and most recent members -- the Republic of Cyprus -- assumed the six month presidency of the E.U. With a U.S. Presidential election upon us, it is hard to fathom how a country with a population of under one million can be relevant for the rest of 2012. Make no mistake about it: Cyprus' turn at the helm of the E.U. will be as consequential as any presidency worldwide for the rest of 2012.

There are three reasons why Cyprus' presidency will be of such great consequence. The first has to do with the governance of the E.U. During Cyprus' presidency, there will be more than 60 ministerial meetings, two meetings of heads of states or government and 1,500 working groups in Brussels. Beyond the Brussels-based meetings, it is estimated that there will be 45,000 visitors to Cyprus, which will host close to 300 meetings. Finally, there will be 15 informal ministerial meetings, 180 meetings of working groups and about 100 meetings of NGOs and interest groups under the auspices of this presidency.

Το βρώμικο παιχνίδι της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας

Μνημόνιο 3 και έξοδος από το ευρώ… Επαναφορά του χειρότερου σεναρίου υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες ετοιμάζουν σιωπηρά οι Γερμανοί, προετοιμάζοντας τη χώρα τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση για ελληνική χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Επίκαιρα», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Βερολίνο ετοιμάζεται για οριστικό τέλος στην ελληνική υπόθεση, εκτιμώντας ότι η περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει – πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Επιβεβαίωσε η Ρωσία το αίτημα της Κύπρου για δάνειο 5 δισ. ευρώ! - Άφωνη η τρόϊκα


Άφωνη έχει μείνει η ΕΕ και του ΔΝΤ από το κυπριακό αίτημα που κατατέθηκε στην Ρωσία για παροχή δανείου 5 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με την αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παρότι ζητήθηκε σχολιασμός στις Βρυξέλλες και είναι σαφές ότι έχουν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Υπολόγιζαν ότι "είχαν στριμώξει στη γωνία" τη Λευκωσία και είχαν αποκτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων, αλλά φευ...
Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε επίσημα για πρώτη φορά από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το αίτημα της Κύπρου για δάνειο ύψους  5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας αποδέχθηκε για πρώτη φορά την ύπαρξη ετοίματος, προσθέτοντας «πως το παρόν το εξετάζουμε».
Είναι σαφές ότι η Κύπρος παίζει "υψηλό παιχνίδι". Μιλάει με την τρόϊκα, καταθέτει αίτημα για τον Μηχανισμό Στήριξης και ξαφνικά βγάζει το "χαρτί Ρωσία" αυτό που πολλοί νόμιζαν ότι το είχε "κάψει". Χωρίς να έχει υπογράψει ακόμα για το δάνειο με την τρόϊκα και φυσικά πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Φινλανδή ΥΠΟΙΚ: "Εξετάζουμε έξοδο από την ευρωζώνη"!


Image
Προς πλήρη επιβεβαίωση της ανάλυσης της Phoenix Capital Research, περί επικείμενης διάλυσης της ευρωζώνης η υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Jutta Urpilainen δήλωσε πριν λίγο ότι δεν αποκλείει έξοδο της Φινλανδίας από την υερωζώνη!

"Η Φινλανδία θα εξέταζε την έξοδο της από την Ευρωζώνη αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών"  δήλωσε αυξάνοντας τις πιέσεις στο ευρώ που υποχώρησε κάτω απο το 1,24 δολάρια .

Η υπουργός οικονομικών της Φιλανδίας συνεχίζει στη συνέντευξη της στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti λέγοντας "Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί στο να είναι μέλος της Ευρωζώνης, και θεωρούμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία"

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι "η Φινλανδία δεν θα κρέμεται από το ευρώ με κάθε κόστος και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια".

Η υπουργός Οικονομικών τονίζει ταυτόχρονα ότι "Η Φινλανδία δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων κρατών μελών. Επανέλαβε παράλληλα ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση δεν θα δουλέψει αν βασίζεται  στην κοινή ευθύν". Τέλος αναγνωρίζει τέλος ότι η Φινλανδία "αντιπροσωπεύει την σκληρή γραμμή" στα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης. "Έχουμε εποικοδομητική στάση και επιθυμούμε την επίλυση της κρίσης, αλλά όχι κάτω από οποιουσδήποτε όρους".