Το τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis (CVN-74) ανάβει και πάλι τις μηχανές του για επιστροφή στην περιοχή του Κόλπου, ενώ δεν επρόκειτο να επιστρέψει εκεί πριν από πέντε χρόνια, όπου θα συμπληρώσει την τεράστια πολεμική δύναμη των ΗΠΑ που ήδη βρίσκεται εκεί. Το αεροπλανοφόρο αναχωρεί πραγματικά εσπευσμένα, αφού επρόκειτο να αναχωρήσει τέλη Οκτωβρίου για την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού.
Σημειώνεται ότι το αιφνιδιαστικό και η σαφή ένδειξη ότι "κάτι ψήνεται" στον Κόλπο είναι ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανάπτυξή του στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και τη διενέργεια εργασιών συντήρησης, ενώ η επιστροφή του στη Μέση Ανατολή και τον 5ο Στόλο θα γινόταν μετά την παρέλευση πενταετίας!
Ήδη δόθηκαν εντολές στο πλήρωμα να βρίσκεται στο σκάφος στις 23 Ιουλίου και εντός του Αυγούστου θα έχει σαλπάρει για τον Περσικό. Αυτό δείχνει ότι εντός τους Σεπτεμβρίου θα είναι πλήρως ανεπτυγμένη αμερικανική δύναμη στον Κόλπο και έτοιμη για επιχειρήσεις.
Ήδη στην περιοχή βρίσκονται τα αεροπλανοφόρα USS Abraham Lincoln (CVN-72) και USS Enterprise (CVN-65) και όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι δεν θα αντικαταστήσει κάποιο, τουλάχιστιον μέχρι να ξεκινήσει το ταξίδι επιστροφής το USS Enterprise, αλλά οδεύει για την περιοχή ενισχύονται τις ήδη ισχυρές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.
Το USS John C. Stennis είχε καταπλεύσει στις ΗΠΑ για τη διενέργεια εργασιών συντήρησης μόλις στις 2 Μαρτίου, μετά από εφτά μήνες επιχειρήσεων στον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό όπου εκτέλεσε 11.389 αποστολές υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και το Ιράκ.
Δηλαδή είχε μία πλήρη και επίπονη δράση και είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι μέσα σε 165 ημέρες (περί τις 20 Αυγούστου) αναχωρεί πάλι για την ίδια περιοχή. Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει μια εντυπωσιακή δύναμη από 48 F/A-18C/D/E/F, 4 E-2C Hawkeye, 12 ΕΑ-6Β ηλεκτρονικού πολέμου, δεκάδες ελικόπτερα κλπ.
Στο μεταξύ "λάδι στην φωτιά" ρίχνει η βρετανική αποκάλυψη ότι "η δράση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών από το 2008 απέτρεψε τους Ιρανούς από το να διαθέτουν ήδη πυρηνικά όπλα". Τάδε έφη ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας των Βρετανών, της MI6, Σερ Τζον Σάουερς.
Ωστόσο, ο Σάουερς προειδοποίησε ότι απλώς κερδήθηκε χρόνος και ότι "Οι Ιρανοί αν δεν εμποδιστούν μέχρι το 2014, θα πετύχουν τον σκοπό τους".