Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

AOZ και διεκδικητική εξωτερική πολιτική

Του Κων/νου Χολέβα

Φωτογραφία για Μια εξωτερική πολιτική πιο διεκδικητική κι ενεργητικήΌταν έχεις συγκεντρωμένους σε μία αίθουσα τριακόσιους Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και επιχειρηματίες και αυτοί ψηφίζουν κατά 76% την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάς μία πιο διεκδικητική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, τότε υπάρχουν σοβαροί λόγοι αισιοδοξίας στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Η ψηφοφορία έγινε στις 20 Ιουνίου κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, την οποία διοργάνωσε το βρετανικό περιοδικό ECONOMIST σε ξενοδοχείο της Αττικής. 

Το θέμα του διαλόγου ήταν: «Θα έπρεπε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μία  μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ;». Κύριοι συζητητές ήσαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οικονομολόγος Θεόδωρος Καρυώτης και ο Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης Χρήστος Ροζάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θ. Καρυώτης υπήρξε εκπρόσωπος της χώρας μας στη διεθνή Διάσκεψη του 1982 για το Δίκαιο της Θαλάσσης, όταν θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Turkey's Erdogan: His own worst enemy?

People rest on Bosphorus bridge as they march from Anatolian side to European side to Taksim Square in Istanbul.ISTANBUL — At a gathering in a park in Istanbul, dozens of people communicate with hand signals so as not to disturb the neighbors.

At another, they quietly discuss Turkey's political future. At Taksim Square, people stand silently to avoid provoking police, but their message is clear: "We are not done."

The refusal by protesters across Turkey to go home after weeks of demonstrations has posed the biggest threat to Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan since he took office more than a decade ago.

His violent crackdown against them has damaged his political standing and international stature, affected his future plans for Turkey and already significantly impacted Turkish society, analysts say.

"Erdogan still refuses to listen to the people protesting, and he still isn't admitting any mistakes," said political analyst Ahmet Insel at Galatasaray University in Istanbul. "Instead, he used all his power against them and still didn't manage to quiet them — but they have managed to somewhat wear down his authority."

Ο Μεγάλος αδελφός ζει.

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Πνιγμένοι στη δική μας κρίση, δυστυχώς παραβλέπουμε τη μεγάλη κρίση της δυτικής δημοκρατίας και την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον της οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας. Oσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στην διεθνή διπλωματία, με την έκδοση του πρώην υπαλλήλου της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν είναι βγαλμένα από τις πιο εφιαλτικές σελίδες του οργουελιανού «1984».

Οι αποκαλύψεις του νεαρού Αμερικανού, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ήρωας της παγκόσμιας δημοκρατίας, συγκλονίζουν. Οι μυστικές υπηρεσίες

Ευρωπαϊοι εκδότες εναντίον Google

Σε μια άνευ προηγουμένη κίνηση στα χρονικά του διεθνούς Τύπου, εκατοντάδες ευρωπαίοι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών καθώς και οι εθνικές ενώσεις τους δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο προκειμένου να απευθυνθούν στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια, ζητώντας να σταματήσουν οι μονοπωλιακές πρακτικές της Google εις βάρος του ευρωπαϊκού Τύπου.

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι εκδότες θέλουν να σταματήσουν οι εξής πρακτικές της αμερικάνικης εταιρείας:

Δεν Ξεχνώ...


Κάτι Διαφορετικό! Οι 222 Κινέζοι Νεομάρτυρες 1900 (11 Ιουνίου).

Το έτος 1900, πάνω στην είσοδο ενός αιώνα που στιγματίσθηκε από την άκρατη βία και την επικράτηση ακραίων πολιτικών καθεστώτων, στην αχανή Κίνα, μια μικρή κοινότητα 700 περίπου Ορθόδοξων Χριστιανών ξεχώριζε με το μοναδικό τρόπο ζωής των μελών της.

Η Κινεζική Εκκλησία ήταν τέκνο της ρωσικής Ορθοδόξου Ιεραποστολής που από παλαιότερα είχε διδάξει το Λόγο του Χριστού στον ασιατικό λαό. Ο Ρώσος αρχιμανδρίτης πατήρ Ιννοκέντιος Φιγκουρόφσκι εγκαταστάθηκε στην Κίνα το 1897 και ξεκίνησε ένα ιεραποστολικό έργο που δεν άργησε να καρποφορήσει.
Ήδη το 1900 είχε δημιουργηθεί ένα αξιόλογο ποίμνιο γύρω του. Μάλιστα, χειροτονήθηκε ιερέας ένας γηγενής Κινέζος, ο πατήρ Μητροφάνης Τση-Σουνγκ. 

Ήδη από το 1898 είχε ξεκινήσει η επανάσταση των «πυγμάχων» (boxer rebellion, η ονομασία αυτή οφείλεται στις αποκρυφιστικές πολεμικές τέχνες στις οποίες επιδίδονταν οι ειδωλολάτρες επαναστάτες), η οποία τάχθηκε εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων και ως εκ τούτου κατά όλων των χριστιανικών εκκλησιών. 
Η επανάσταση απέκτησε σχεδόν αποκλειστικά θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι ειδωλολάτρες Κινέζοι έβλεπαν τον κύκλο των χριστιανών ομοεθνών τους ως ένα κίνημα προδοσίας στις αρχαίες αποκρυφιστικές παραδόσεις τους. 
Την 1η  Ιουνίου 1900 εξαπέλυσαν μεγάλο ...

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Θάβουν ομαδικά νεκρά νεογνά σε κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων!

Θάβουν ομαδικά νεκρά νεογνά σε κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων!Kαταγγελία μητέρας στο Συνήγορο του Πολίτη φέρνει στο φως μια ανατριχιαστική πρακτική στην Αθήνα του 2013... Το νεογέννητο βρέφος της, το οποίο πέθανε ενώ ήταν ακόμη στο μαιευτήριο, ενταφιάστηκε σε ομαδικό τάφο!

Μάλιστα η μητέρα στην καταγγελία τονίζει ότι οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν την εκταφή της σορού όταν εκείνη τους το ζήτησε.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει σε σχετική έκθεσή του: 

«Πολίτης κατήγγειλε στον Συνήγορο την ομαδική ταφή του βρέφους της και την άρνηση της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων να επιτρέψει την, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και παράδοση στη χώρα μας, εκταφή της σορού του».

Στη συνέχεια ...

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ "Αδιανόητο να κυβερνάει το 4%, δεν έχουμε δημοκρατία"

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης γράφει χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ότι "δέν θεωρώ ότι πιά έχουμε πραγματική Δημοκρατία. Σέ ποιά δημοκρατία θα ήταν αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως, ο αρχηγός ενός κόμματος τού 4-5 % καί θα διόριζε καί υπουργούς".

 Ο γνωστός συνθέτης με ανάρτηση που φέρει τον τίτλο "Άλλα δυο λόγια", τοποθετείται σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζει τους χαρακτηρισμούς που του έχουν αποδοθεί στο παρελθόν και κατακεραυνώνει τη διαπλοκή σε Βουλή και Media. Μεταξύ άλλων, εκφράζει την απογοήτευση του για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

"Έχουν τό σύνδρομο, τής πόρνης. Θέλουν δυστυχώς, τον νταβατζή τους. Καί τόν βρήκαν επιτέλους, στό πρόσωπο του Βενιζέλου, τής Γεννηματά καί των υπολοίπων "μαυρισμένων" προσφάτως απο τούς Έλληνες, πολιτικών" γράφει ενδεικτικά.

Στο κείμενο του αναφέρει ότι θα έπρεπε να δίνεται βήμα και στη Χρυσή Αυγή, καθώς το αντίθετο συνιστά αντιδημοκρατική διαδικασία. Φράση, που σχολιάστηκε στα social media.

Αναλυτικά όπως ακριβώς έγραψε στην προσωπική του σελίδα:

Η «θανατηφόρα» ατάκα του Π. Καμμένου στο twitter


Θανατηφόρα ατάκα έριξε  στο twitter  ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος  την οποία συνοδεύει και από σχετική φωτογραφία.

Συγκεκριμένα και σχολιάζοντας τα «εγκαίνια» της νέας κυβέρνησης παρουσίασε μια φωτογραφία σαμπάνιας με το όνομα του… Άκη Τσοχατζόπουλου από την επίσκεψή του στην Ουκρανία όπου  είχε πάει να κλείσει μια από τις «μπίζνες» της εποχής.

PanosKammenos

«Επί τη ορκωμοσία της νέας συγκυβερνήσεως Σαμαρά άνοιξαν στου Μαξίμου σπάνια μπουκάλια καμπανίτη οίνου ΠΑΣΟΚ»


Ο Nabucco πέθανε - Ζήτω ο ΤΑΡ

Ο Nabucco απορρίφθηκε- Το σχέδιο του αγωγού Nabucco απορρίφθηκε από τους παραγωγούς φυσικού αερίου στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα ο μεγάλος αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους επενδυτές στο πρόγραμμα του αγωγού, που θα επιτρέψει να διαφοροποιηθούν οι πηγές φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

H εξέλιξη αυτή θεωρείται «πράσινο φως» για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ ως της οδού που θα αξιοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ωστόσο, επισήμως, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν υπάρξει ακόμα ανακοινώσεις.

«Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ ενημέρωσε τον OMV...

Μιχάλης Ιγνατίου: Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ο ρόλος του Ερντογάν

Μιχάλης Ιγνατίου: Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ο ρόλος του Ερντογάντου Μιχάλη Ιγνατίου

Ουάσιγκτον

Αναλύσεις επί αναλύσεων προκάλεσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, και λογικό ήταν, διότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να τον υποδεχθεί με τιμές και να έχει, αυτός και οι συνεργάτες του, πολύωρες συζητήσεις που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί στο Λευκό Οίκο, συνεχίστηκαν το μεσημέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έληξαν στις 10 το βράδυ, μετά από τρίωρο δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου. Είχε προηγηθεί, τρεις ημέρες πριν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος ήλθε (στην Ουάσιγκτον), είδε και απήλθε (μέσω Νέας Υόρκης και Βοστώνης), χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη σημασία...

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πούτιν: «Το 80% των μελών της πρώτης σοβιετικής κυβέρνησης ήταν Εβραίοι»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των μελών της πρώτης σοβιετικής κυβέρνησης ήταν Εβραίοι. 

"Σκέφτηκα κάτι μόλις τώρα: Η απόφαση για την εθνικοποίηση αυτής της βιβλιοθήκης έγινε από την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας ήταν 80-85 τοις εκατό εβραϊκή», δήλωσε ο Πούτιν στις 13 Ιουνίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο «Εβραϊκό Μουσείο και Κέντρο Ανοχής» της Μόσχας.

Ο Πούτιν αναφερόταν στη βιβλιοθήκη του ραβίνου Joseph I. Schneerson, του αποθανόντα ηγέτη του κινήματος Chabad-Lubavitch. Τα βιβλία, τα οποία διεκδικούνται από αντιπροσώπους της Χαμπάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να μεταφέρονται στο Μουσείο στη Μόσχα αυτό το μήνα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το γέλιο μπορεί ακόμη και να επουλώσει τις πληγές

Ένα καλό, από καρδιάς γέλιο μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ακόμα και αν αυτές είναι επίμονες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς. Αιτία; Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος…

Το εύρημα προέρχεται από πενταετή μελέτη, κατά την οποία δοκιμάστηκε σε 337 ασθενείς με πληγές στα πόδια η νεώτερη ιατρική τεχνολογία: ένας χαμηλής δόσης υπέρηχος. Όπως όμως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» η επικεφαλής ερευνήτρια Άντρεα Νέλσον, καθηγήτρια Επούλωσης των Πληγών στην Ιατρική Σχολή του Ληντς, και οι συνεργάτες της, η τεχνολογία αυτή δεν επιτάχυνε την επούλωση των πληγών.

«Διαπιστώσαμε πως το κλειδί της φροντίδας

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η τρόικα απέτυχε παταγωδώς στην Ελλάδα"



«Η Τρόικα μοιάζει περισσότερο με ποδοσφαιρική ομάδα χωρίς προπονητή, χωρίς σαφή ορισμό του ποιος παίζει και σε ποιο γήπεδο». Μια απλή, απολύτως κατανοητή προσέγγιση από το Reuters για το προφίλ που έχει διαμορφώσει πια αυτή η «ένωση» που αυτοαποκαλείται «διασώστης προβληματικών χωρών».
 
«Κατά πάσα πιθανότητα οφείλει πια να βρει νέο προπονητή, καθώς μετρά το ιστορικό ρεκόρ της μίας νίκης, μιας ήττας και μια ισοπαλίας», γράφει ο Πολ Τέιλορ, που αναλύει ότι η ήττα αφορά την Ελλάδα, η ισοπαλία «θεωρητικά» την Πορτογαλία και η νίκη, επίσης «θεωρητικά» την Ιρλανδία.
 
Πηγή του ΔΝΤ, μιλώντας στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή ο ίδιος εξακολουθεί να ασχολείται με τα προγράμματα διάσωσης, είπε ότι το πραγματικό πρόβλημα με την Τρόικα ήταν ότι κανείς δεν ήταν υπεύθυνος.
Η τριάδα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010, όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εξερράγησαν. «Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για το αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες», γράφει ο δημοσιογράφος του Reutres και συνεχίζει: «Κι εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγράψουν κάποια δάνεια στην Αθήνα για να κάνει το χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ιδέα πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο».
 
Η δημόσια αντιπαράθεση τους πλέον οδηγεί στο ερώτημα του αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. «Ολες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.
 
Το ΔΝΤ λέει ότι μείωσε τα στάνταρ του για να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «θεμελιωδώς διαφωνεί» με την άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα. Και η ΕΚΤ, λέει ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει ένα εκ των υστέρων παραπλανητικό παιχνίδι.
«Θα ήταν η Lehman Brothers της Ευρώπης (σ.σ.: η κατάρρευση της Ελλάδας), δηλώνει στο Reuters ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν. «Εξάλλου», συμπληρώνει «δεν θυμάμαι ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν να προτείνει πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διαφώνησε σε αυτό».
 
«Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από την Τρόικα»
 
«Η πιο καταστροφική υποψία», συνεχίζει το δημοσίευμα «προκύπτει από τη μελέτη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Οτι η Τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και «μασάζ» στους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία».
 
Ενας πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο Οσμάν Μάντενγκ, δηλώνει: «Οι αποφάσεις θεωρήθηκαν πως πρέπει να ληφθούν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και όχι από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει ποτέ ξανά να είναι ένας μικρός εταίρος με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει είτε να αποχωρήσει από την τρόικα τώρα ή να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης».
 
«Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της και αμφισβήτησε τις ρόδινες προβλέψεις της Τρόικας για την ελληνική οικονομία. Διότι στο αρχικό ελληνικό πρόγραμμα προβλεπόταν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά μόλις 3,5% μεταξύ 2009 και 2013, ενώ στην πραγματικότητα συνετρίβη κατά 22%.
 
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Πορτογαλία, όπου το αποτέλεσμα του προγράμματος προσαρμογής παραμένει αβέβαιο, ήταν επίσης υπερβολικά αισιόδοξες, αν και όχι της ίδιας τάξης μεγέθους με την Ελλάδα.
 
Το μεγαλύτερο σφάλμα στις προβλέψεις αφορά στην ανεργία. Στην Ελλάδα, η Τρόικα προέβλεπε αρχικά ένα μέγιστο επίπεδο ανεργίας της τάξης του 14,8% ανά έτος. Ο πραγματικός αριθμός είναι 27%.
 
Ακόμη και στην Ιρλανδία, η μία "επιτυχία" που επέστρεψε στην ανάπτυξη και αναμένει να επιστρέψει στην αγορά για χρηματοδότηση του τρέχοντος έτους, η τρόικα υποτίμησε τις απώλειες θέσεων εργασίας και τη σχετική κοινωνική ζημία».
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr