Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, κουμπάρος του Αναστασιάδη & το σκάνδαλο ΧΑΚ

Σκιές στην ακεραιότητα του νέου Προέδρου των ΚΑ, ρίχνουν επενδυτικοί κύκλοι, που στοχοποιούν τον Τόνυ Αντωνίου για τον οποίο διατυπώνουν ισχυρισμούς, που αφορούν, αφενός στη φιλική του σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αφετέρου στην «εμπλοκή» του με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ο Τόνυς Αντωνίου.

Ο κουμπάρος του Προέδρου και οι ΚΑ...


Επενδυτικοί κύκλοι του ΧΑΚ ισχυρίζονται ότι ο διορισμός του κ. Αντωνίου «προέκυψε λόγω της φιλικής του σχέσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κουμπάροι. Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό, ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι δεν κρίνει σκόπιμο να τοποθετηθεί για το εν λόγω ζήτημα, ούτε επιθυμεί να μπει σε διάλογο.

Τ. Αντωνίου: "Δεν είναι θέση που την αποζητάς"

Ο κ. Αντωνίου αρκέστηκε να πει ότι η θέση και τα καθήκοντα του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε υπάρχει κίνητρο για να θέλει κάποιος να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. «Οι μοναδικές –χαμηλές απολαβές του Προέδρου είναι τα 60 ευρώ ανά συνεδρίαση».

Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου 

Τα διόλου νέα στοιχεία, που αφορούν στη σχέση Τ. Αντωνίου με την υπόθεση του ΧΑΚ, προκύπτουν από το πόρισμα της έρευνας της Διερευνητικής Επιτροπής που εξέτασε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου γύρω στα 2000.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η εταιρεία Interfund, της οποίας προέδρευε ο σημερινός Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τόνυς Αντωνίου, «παραπλάνησε τις αρμόδιες Αρχές με σκοπό να πετύχει την εισαγωγή των τίτλων της».
Name

Επιρρίπτονται παράλληλα ευθύνες στη συγκεκριμένη εταιρεία για «παραπλανητικές, λανθασμένες και ψευδείς δηλώσεις», σε σχέση με την τιμή των μετοχών. 

Στον ίδιο τον κ. Αντωνίου καταλογίζονται ευθύνες για ψευδείς δηλώσεις, καθώς ισχυρίστηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία Global Capital Ltd, διαχειριστής επενδύσεων, δεν είχαν καμία σχέση με χρηματιστηριακό Γραφείο και με τα όργανα διοίκησης της Interfund.

Name«Η δήλωση αυτή είναι ψευδής καθότι τα όργανα διοίκησης της Interfund ελέγχουν την εταιρεία Global Capital Ltd και η οποία μέχρι 13/12/2000 κατείχε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Benchmark Securities Ltd (χρηματιστηριακή εταιρεία)», τονίζεται στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΕΧΑ, Παντελή Νικολαίδη, η Interfund αγόρασε μετοχές της Global Capital, αφήνοντας στην Interfund μετοχές μηδενικής αξίας, καθώς τα πραγματικά λεφτά, δια μέσου Global, εισέρρεαν στις τσέπες των μεγαλομετόχων.

NameΕπιπλέον, η Ερευνητική διαπίστωσε ότι η  εταιρεία  Interfund  Investments  Ltd  εξέδωσε 77.018.850 μετοχές με αμετάκλητες αιτήσεις στην τιμή των 30 σεντ ανά μετοχή η οποία τιμή ήταν ψηλότερη από την αξία ανά μετοχή των   περιουσιακών της στοιχείων, γεγονός το οποίο δεν είχε γνωστοποιηθεί στο ενημερωτικό δελτίο με αποτέλεσμα, να παραπλανήσει τις αρμόδιες Αρχές και να πετύχει την εισαγωγή των τίτλων της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕΧΑ Παντελής Νικολαίδης, δήλωσε στο Sigmalive ότι η συγκεκριμένη εταιρεία(Interfund) δια μέσου δημοσιάς προσφοράς (IPO), είχε εισπράξει 25 εκατομμύρια λίρες με σκοπό να τα επενδύσει συμφωνά με το επενδυτικό της πλάνο. Συμφωνά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, συμπλήρωσε ο κ. Νικολαίδης, της οποία ηγείτο ο πρώην δικαστικός κ. Παπαδόπουλος, «έχει παραβιάσει και είχε καταδολιευθεί» το επενδυτικό κοινό. «Αυτά μας είχαν δηλωθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε τότε ο ΠΑΣΕΧΑ με την Ερευνητική Επιτροπή μαζί με τον τότε Πρόεδρο του ΠΑΣΕΧΑ, Δημήτρη Χ’’Παπα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΑΣΕΧΑ, «στα ιδία συμπεράσματα είχε καταλήξει η τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Μάριος Κληρίδης».

Η σύσταση της Interfund, της οποίας προήδρευε ο κ. Αντωνίου, έγινε από την Τράπεζα Αναπτύξεως, τρία χρόνια  πριν από την ίδρυση του ΧΑΚ, δήλωσε στο Sigmalive ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «δεν άρχισε από το μηδέν, ούτε πηρέ τα λεφτά της από τον κόσμο. Ήμασταν υποχρεωμένοι να εισαχθούμε στο ΧΑΚ, με βάση και το καταστατικό μας».

Επιπλέον, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «τα 25 εκατομμύρια δεν έγιναν μετοχές. Δεν κερδίσαμε 25 εκατομμύρια από αυτή την ενέργεια καθώς η εταιρεία άρχισε με κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων τα οποία προέρχονταν τόσο από τους μετόχους όσο και από την Τράπεζα Αναπτύξεως».

Ενοικίαση διαμερισμάτων στο ΤΕΠΑΚ

Σε σχέση με ισχυρισμούς ότι «ενώ είναι αντιπρόεδρος του ΤΕΠΑΚ νοικιάζει κτίρια στο ΤΕΠΑΚ τα οποία είναι εκτός του πανεπιστημιακού δακτυλίου με το εξωφρενικό και σκανδαλώδες ποσό των 17 ευρώ ανά τετραγωνικό», ο κ. Αντωνίου είπε ότι έχει κτήρια τα οποία νοικιάζει στο ΤΕΠΑΚ, αλλά η πράξη αυτή άρχισε δυο χρονιά πριν διοριστεί στο ΔΣ του Πανεπιστημίου και συνεχίζει να υφίσταται».

«Για το εν λόγω ζήτημα, ζήτησα και έλαβα εκτίμηση από το κτηματολόγιο. Η τιμή του ενοικίου ανέρχεται περίπου στα 10 ευρώ το τετραγωνικό», σημείωσε.

Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προκαλούν φουρτούνες στα ήδη ταραγμένα νερά, την ώρα που η κοινή γνώμη αναμένει ότι, υπό την καθοδήγηση του νέου Προέδρου του ΔΣ, ο κρατικός αερομεταφορέας θα καταφέρει να σωθεί.

athanasiout@sigmalive.com