Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Εντομοαπωθητικό» το δέρμα!

Τελικά η απάντηση στα ενοχλητικά τσιμπήματα από τα κουνούπια βρίσκεται στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, φυσικές ουσίες του ανθρώπινου δέρματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εντομοαπωθητικού, κάνοντας τον άνθρωπο «αόρατο» στα κουνούπια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του ερευνητικού κέντρου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών. Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν τον στόχο τους (άνθρωπο ή ζώο) από απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων.
Εδώ και χρόνια, είναι γνωστό ότι μερικοί άνθρωποι «τραβάνε» τα κουνούπια περισσότερο, ενώ άλλοι λιγότερο, κάτι που εξαρτάται και από τις διαφορετικές κοινότητες βακτηρίων που ζουν σε κάθε άνθρωπο και συμβάλλουν στη δημιουργία της διακριτής ανθρώπινης οσμής. Οι Αμερικανοί επιστήμονες απομόνωσαν ορισμένες χημικές ουσίες, τις οποίες εκκρίνει με φυσικό τρόπο το ανθρώπινο δέρμα και μπορούν να «σκεπάσουν» την ανθρώπινη μυρωδιά από τα κουνούπια. Τώρα ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα βρει πρακτική εφαρμογή και θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της εξάπλωσης αρκετών επικίνδυνων ασθενειών.

Μόνο η ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σκοτώνει περίπου 600.000 ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ οι συνολικοί θάνατοι λόγω των κουνουπιών-φορέων διάφορων ασθενειών διεθνώς ξεπερνούν το 1.000.000 ετησίως. Νωρίτερα φέτος μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοαπωθητικό Deet χάνει σταδιακά την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρα Μπρένιερ, η φυσική -και διαφορετική- οσμή που αναδίδει κάθε ανθρώπινο σώμα, συντίθεται από εκατοντάδες πτητικές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες αφήνουν αδιάφορα τα κουνούπια ή τα απωθούν, ή -ακόμη καλύτερα- αδρανοποιούν την ικανότητά τους να μυρίζουν. Το «κοκτέιλ» των επιλεγμένων αντικουνουπικών ουσιών (μεταξύ των οποίων η μεθυλπιπερζίνη-1) θα μπορούσε μελλοντικά να προστεθεί σε καλλυντικά, λοσιόν και ρούχα.

dimokratianews.gr