Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Ας τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα μάς σώσει»

Ο θάνατος του παλικαριού αφύπνισε τον Ελληνισμό και έτσι σώθηκε η Μακεδονία. Στις 13 Οκτωβρίου 1904 ο ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς σκοτώθηκε από τουρκικό απόσπασμα στη Στάτιστα, σημερινό χωριό Μελάς της Καστοριάς. Ηταν εθελοντής, κανείς δεν τον υποχρέωσε να μεταβεί σε ένα έδαφος που ήταν τότε τουρκοκρατούμενο αλλά διεκδικείτο και από τους Βουλγάρους. Ο Μελάς, όπως πολλοί άλλοι αξιωματικοί, αγωνιστές, κληρικοί και εκπαιδευτικοί, εξέφρασε την υποστήριξη του ορθόδοξου Ελληνισμού στους γηγενείς Μακεδόνες, οι οποίοι ανθίσταντο κατά του διπλού κινδύνου. Ζητούσαν απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και απαλλαγή από τα σχέδια του πανσλαβισμού και της Μεγάλης Βουλγαρίας.

Το 1904-1908 εκδηλώθηκε η ένοπλη αποκορύφωση του Μακεδονικού Αγώνος. Η προσπάθεια των Μακεδόνων είχε αρχίσει από το 1870, όταν εκδηλώθηκε η επεκτατική διάθεση των Βουλγάρων με τη σχισματική εκκλησιαστική Εξαρχία και αργότερα με τους ένοπλους κομιτατζήδες. Η μάχη συνεχίζεται και σήμερα, με όπλα τη διπλωματία, την ιστορική γνώση, την πολιτιστική ταυτότητα, την αγάπη για την πατρίδα και για την αλήθεια. Από το 1991 που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία ένα τεχνητό έθνος, δημιούργημα του κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο, απέκτησε κρατική οντότητα και διεκδικεί το όνομα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας. 

Για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των μακεδονομάχων και για να μη χάσουμε σήμερα όσα κέρδισαν με αίμα οι πρόγονοί μας, οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί και επίμονοι.Να μη βιαστούμε να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονία, ούτε ως σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό, σε ένα κράτος που σπαράσσεται από διαλυτικές τάσεις μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.

Αν δεχθούμε τη σύνθετη ονομασία, σε λίγους μήνες ή χρόνους το Ανω ή το Βόρεια θα φύγει με απόφαση της σκοπιανής Βουλής και θα μείνει μόνο το όνομα «Μακεδονία». Και τότε δυστυχώς θα έχουμε βάλει την υπογραφή μας!

Να καταγγείλουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Σεπτεμβρίου 1995, την οποία οι Σκοπιανοί, από τη μία πλευρά, καταρρακώνουν διεκδικώντας εδάφη και ανύπαρκτες μειονότητες και, από την άλλη, πλευρά χρησιμοποιούν υπέρ αυτών στα διεθνή δικαστήρια.

Να ενδιαφερθούμε για την τύχη της ελληνικής μειονότητος στο κράτος των ψευδομακεδόνων.Και όπως έγραφε ο Ιων Δραγούμης, «ας τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα μάς σώσει»!
  
Κωνσταντίνος Χολέβας