Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

«Πρόμαχος»: Μια ταινία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Δύο δικηγόροι μάχονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και της δικαιοσύνης στην Αθήνα σε μια ταινία που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση και να συμβάλλει στην προσπάθεια επανένωσης των Μαρμάρων.

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη,  για την παρουσίαση της ταινίας PROMAKHOS με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία θα προβληθεί στις αίθουσες από τις 27 Νοεμβρίου. Οι δύο Αμερικανοί παραγωγοί - ελληνικής καταγωγής - που υπογράφουν, επίσης, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, Coerte και John Voorhees μίλησαν στους δημοσιογράφους για την ταινία και το όραμά τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί και το βασικό μήνυμα της ταινίας.  Στην εκδήλωση, στην οποία έγινε προβολή του τρέιλερ της ταινίας, έδωσαν το παρόν και δύο εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, ο Γιώργος Χωραφάς και ο Παντελής Κοντογιάννης, οι οποίοι μίλησαν θερμά για τη συμμετοχή τους στην ταινία και την εμπειρία τους.

Μια γενιά με πεθαμένα ιδανικά.

Φτάνοντας ήδη στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και θέλοντας κάποιος να κάνει έναν απολογισμό μάλλον το πρόσημο που θα έβαζε θα ήταν αρνητικό. Η γενιά που θα άλλαζε το κατεστημένο συμβιβάστηκε με αυτό. Οι οραματιστές του χθες έγιναν το καλύτερο γρανάζι στη μηχανή του σήμερα. Μιλάμε για άλλη μια χαμένη γενιά; Κι όμως, αυτή η καταδικασμένη γενιά καλείται να βάλει τα θεμέλια, τις βάσεις των ιδανικών, να αποτελέσει τα πρότυπα των επόμενων γενιών.

Τι πρότυπα όμως να μεταδώσει κάποιος ζώντας στην εποχή μας; Από που να αντλήσει ιδανικά για να εμπνευστεί και να εμπνεύσει; Ένα ζάπινγκ στα κανάλια της τηλεόρασης και οι πρώτες αρνητικές προσλαμβάνουσες ξεπηδούν από παντού. Δελτία ειδήσεων που μόνο κατ” ευφημισμό  αποτελούν το μέσο ενημέρωσης των πολιτών. Σειρές στην τηλεόραση όπου οι «ήρωες» χαρακτηρίζονται για την ελαφρότητα των ηθών τους.

Από τα ανδράκια-τζαμπατζήδες με τις πανοπλίες, ποιος θα μας προστατέψει; Ιδού η εισαγόμενη αστυνομοκρατία

Έρευνα για το «πλιάτσικο» των ΜΑΤ σε περίπτερο στα Εξάρχεια
Έρευνα για το «πλιάτσικο» των ΜΑΤ σε περίπτερο στα Εξάρχεια. Eξετάζεται το βίντεο.

Διοικητική έρευνα και προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε η δημοσιοποίηση στο Internet ερασιτεχνικού βίντεο που δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να επιδίδονται σε «πλιάτσικο» σε περίπτερο της περιοχής των Εξαρχείων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας μετά την πορεία για τη 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

Το πρωί της Τρίτης το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook και δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να έρχονται σε αντιπαράθεση με δύο εργαζόμενους του συγκεκριμένου περιπτέρου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως τα όργανα της τάξης πήραν νερά από τα ψυγεία τους χωρίς να τα πληρώσουν. 

Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες πως τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν τους δύο εργαζόμενους και προσήγαγαν τον έναν από αυτούς.