Με
αφορμή την σαρανταήμερη νηστεία του Πάσχα που ξεκινά, καθώς και με τις
διαπιστώσεις μιας αμερικανικής μελέτης που εστίασε στην ολιγοθερμιδική
διατροφή, η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής,
Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την
Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, μας συμβουλεύει για το τι
πρέπει να προσέχουμε, ενώ μας αναλύει τις θετικές επιδράσεις της
νηστείας στην υγεία μας.
Όπως λέει η γιατρός,
η νηστεία αποτελεί ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας από την κατανάλωση ζωικών τροφών. Όμως, εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η στέρηση της τροφής είναι το «κλειδί» για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τη γιατρό, από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός. Και ο λόγος είναι ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και κινούμαστε λιγότερο.
Καταναλώνοντας μικρότερο διατροφικό φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα, του δίνουμε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να λειτουργήσει καλύτερα. Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους.
Η νηστεία είναι αυτή που μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία, έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας. Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή.
Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες, η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία. Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Alzheimer και του Πάρκινσον.
Επιπροσθέτως, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται, όπως προείπαμε, και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια.
Ωστόσο, η γιατρός κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου καθώς, όπως λέει, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας η νηστεία, όμως πρέπει να γίνεται και σωστά. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν καταναλώνοντας περισσότερους υδατάνθρακες, γεγονός που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας, άρα της κατανάλωσης τροφής και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάποιοι αρνούνται να νηστέψουν καθώς πιστεύουν ότι θα παχύνουν.
Η νηστεία για να γίνει σωστά πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος. Έτσι, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία, σημειώνει η Δρ. Κοΐνη.
Επιπλέον, με την κατανάλωση σωστών τροφών και έχουμε ένα ελαφρύτερο οργανισμό, συνεπώς καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας, αλλά και καταπολεμάμε τις πιθανές λοιμώξεις που δημιουργούνται από το έντονο εσωτερικό στρες. Με λίγα λόγια, σώμα και μυαλό λειτουργούν πολύ καλύτερα, λέει η γιατρός.
Ναυτεμπορική
Όπως λέει η γιατρός,
η νηστεία αποτελεί ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας από την κατανάλωση ζωικών τροφών. Όμως, εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η στέρηση της τροφής είναι το «κλειδί» για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τη γιατρό, από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός. Και ο λόγος είναι ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και κινούμαστε λιγότερο.
Καταναλώνοντας μικρότερο διατροφικό φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα, του δίνουμε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να λειτουργήσει καλύτερα. Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους.
Η νηστεία είναι αυτή που μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία, έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας. Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή.
Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες, η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία. Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Alzheimer και του Πάρκινσον.
Επιπροσθέτως, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται, όπως προείπαμε, και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια.
Ωστόσο, η γιατρός κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου καθώς, όπως λέει, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας η νηστεία, όμως πρέπει να γίνεται και σωστά. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν καταναλώνοντας περισσότερους υδατάνθρακες, γεγονός που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας, άρα της κατανάλωσης τροφής και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάποιοι αρνούνται να νηστέψουν καθώς πιστεύουν ότι θα παχύνουν.
Η νηστεία για να γίνει σωστά πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος. Έτσι, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία, σημειώνει η Δρ. Κοΐνη.
Επιπλέον, με την κατανάλωση σωστών τροφών και έχουμε ένα ελαφρύτερο οργανισμό, συνεπώς καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας, αλλά και καταπολεμάμε τις πιθανές λοιμώξεις που δημιουργούνται από το έντονο εσωτερικό στρες. Με λίγα λόγια, σώμα και μυαλό λειτουργούν πολύ καλύτερα, λέει η γιατρός.
Ναυτεμπορική