Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Με "επιλεκτική χρεοκοπία" απειλούνται οι ΗΠΑ

Στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, από το επίπεδο ΑΑΑ σε εκείνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»
απειλεί να προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου.
Σχετικές δηλώσεις ως προς τις προθέσεις του Οίκου έκανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο γενικός διευθυντής του Τζόν Τσέϊμπερς, ο οποίος επίσης προΐσταται της επιτροπής αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P.

Σύμφωνα με τον Τσέϊμπερς, ομόλογα που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα χαρακτηριστούν άμεσα ως "D" (default), σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
«Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κάνει την πληρωμή πάει άμεσα στο D», δήλωσε ο κ.Τσέϊμπερς προσθέτοντας ότι «αυτό θα συμβεί στις 4 Αυγούστου, κατά την ωρίμανση των τίτλων, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος».
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ανησυχίες περί «τεχνικής στάσης» πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ αυξάνουν μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Στις 4 Αυγούστου λήγει αμερικανικό ομόλογο αξίας 30 δισ.δολ. Αντίστοιχη προειδοποίηση με την S&P διατύπωσε πρόσφατα και ο οίκος Moody's.
Στις ΗΠΑ, το καθορισμένο από το νομοθέτη πλαφόν χρέους των 14,3 τρισ.δολ., «αγγίχθηκε» στις 16 Μαΐου και έκτοτε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ αξιοποιεί ειδικά μέτρα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιλογές του στερεύουν στις 2 Αυγούστου.