Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο πατριωτισμός δεν είναι μονοπώλιο κανενός

του Μιχάλη Ιγνατίου, Ουάσιγκτον

Ο πατριωτισμός δεν είναι μονοπώλιο κανενός
Η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές δημιουργεί ταραχή όχι μόνο στο εσωτερικό. Και είναι δικαιολογημένη αυτή η ταραχή, διότι τα δείγματα που έχουν δώσει τα στελέχη της, ειδικά μέσω της συμμετοχής τους στο Δήμο Αθηναίων, αποτελούν δοκιμασία για τη Δημοκρατία μας. Το τελευταίο διάστημα φτάνουν ανησυχητικά μηνύματα από την Ευρώπη και την Αμερική στο υπουργείο Εξωτερικών από πραγματικούς φίλους της Ελλάδας, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο να αντιπροσωπευτεί στη Βουλή των Ελλήνων μια παράταξη η οποία με τις ιδέες της συνδέεται με τους χειρότερους δολοφόνους του περασμένου αιώνα. 

Είναι επικίνδυνο να ασχολείται κανείς με αυτό το θέμα, σε μια εποχή κατά την οποία οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού. Μελετώντας το θέμα, όμως, και συζητώντας το «φαινόμενο» στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου οι φίλοι της Ελλάδας είναι πάρα πολλοί –και, πιστέψτε με, είναι και γνήσιοι φίλοι–, επέλεξα συνειδητά να ασχοληθώ, ενώνοντας τη φωνή μου, μαζί με όλων αυτών που δικαιολογημένα ανησυχούν για την πιθανότητα αντιπροσώπευσης της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.  

Τιμώ και σέβομαι οτιδήποτε ελεύθερα αποφασίζει ο λαός και ειδικά στις εκλογές, αλλά δικαιούμαι και να υποστηρίξω ότι θα είναι μια πολύ κακή και αρνητική εξέλιξη η εκλογή μέλους της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Και επειδή υπάρχει η πιθανότητα να κατηγορηθώ ότι μεταφέρω στο εσωτερικό απόψεις των ξένων, η απάντησή μου είναι ότι συμφωνώ απόλυτα με όλους αυτούς στο εξωτερικό που εκφράζουν φόβους και αντιρρήσεις.  

Η Ευρώπη καταστράφηκε από τον ψυχοπαθή Αδόλφο Χίτλερ, η χώρα μας είχε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ ήταν ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές και εκατομμύρια Εβραίοι βρήκαν φριχτό θάνατο στην κόλαση του Άουσβιτς. Και όλα αυτά για έναν παρανοϊκό αιμοσταγή δικτάτορα. Ο Χίτλερ είναι το μίασμα της παγκόσμιας κοινωνίας και οι ιδέες του πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισχυρό τρόπο. Πρέπει να πεθάνουν, να αποβληθούν άπαξ και διά παντός.  

Η Δημοκρατία δείχνει ανωτερότητα ακόμα και σε περιπτώσεις όπως αυτή του Χίτλερ. Ενώ έπρεπε να υπάρχουν όρια και να είναι πιο σκληρή. Οι όπου Γης θαυμαστές του εκμεταλλεύονται τα αγαθά της Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν τις δημοκρατικές διαδικασίες για να «νομιμοποιηθούν» στην ίδια τη Δημοκρατία που ο Χίτλερ κατέλυσε και στόχευε να εξαφανίσει ως πολίτευμα.  

Δεν έχει δικαίωμα να μονοπωλεί τον πατριωτισμό κανείς. Και δεν είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να αγαπούν με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν «προδότες» όσους αμφισβητούν τις μεθοδεύσεις τους και όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους, που πιστεύω ότι αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία. Οι απόψεις τους για τους ξένους, που αναζήτησαν τον «παράδεισο» στην Ελλάδα, είναι ελκυστικές για τη μάζα, αλλά λανθασμένες. Σε ένα καλάθι δεν είναι όλα τα μήλα αστραφτερά και γευστικά. Η βία εναντίον των συνανθρώπων μας είναι απαράδεκτη πρακτική. Οι σοβαρές χώρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το ελληνικό κράτος το αντιμετώπισε ως «φθηνό εργατικό προσωπικό», αυξάνοντας τα ποσοστά της ανεργίας.  

Η αγανάκτηση των πολιτών για το Μνημόνιο είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Οι πολιτικοί αποδείχτηκαν ανίκανοι και οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική τραγωδία που διέρχεται από το Μάιο του 2010. Εύχομαι και ελπίζω η διαμαρτυρία των πολιτών να εκφραστεί με υπερψήφιση των κομμάτων που σέβονται τη Δημοκρατία. 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Επίκαιρα" 19-4-2012