Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποφυλάκισης


Στην αποφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ αναφέρεται δημοσίευμα της Εφημερίδας "Το Παρόν".


Το δημοσίευμα κάνει έναν απολογισμό σχετικά με το ποιοι και πώς στήριξαν τον Ηγούμενο Εφραίμ σε αυτήν τη δοκιμασία. Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, από τον Κορυδαλλό, πέρασαν πολλοί Ιεράρχες από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για να επισκεφτούν τον Γ. Εφραίμ.

Η εφημερίδα μεταξύ άλλων αναφέρει: "Εκτός από Ιεράρχες, πέρασαν Επιχειρηματίες που τον αγαπούν (τον Ηγούμενο) και άλλοι που απλώς ήθελαν να επωφεληθούν από τις γνωριμίες και τις πόρτες που ανοίγει στη Ρωσία το Βατοπέδι. Απλοί παπάδες, ακόμη και δημοσιογράφοι που ήθελαν να του πουλήσουν επικοινωνιακές συμβουλές και άλλες εκδουλεύσεις."

Ενώ συμπληρώνει: "Αυτοί όμως που πραγματικά τον βοήθησαν και κατά γενική ομολογία έβαλαν τα στήθη τους μπροστά για τον Ηγούμενο Εφραίμ ήταν πρωτίστως οι Μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος και Γλυφάδας Παύλος. Ήταν εκείνοι, μαρτυρούν εκκλησιαστικές πηγές, που πίεσαν τους υπόλοιπους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο να βγάλουν μια κοινή ανακοίνωση (κόντρα στο Φανάρι) που στήριζε τον Εφραίμ. Και πράγματι έτσι έγινε."

"Τις προσπάθειές τους στήριξαν και πολλοί μητροπολίτες μέλη της Συνόδου, όπως π.χ. o Αλεξανδρουπόλεως. Ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να νουθετήσουν και τον Μεσσηνίας όταν εξεμάνη και δημοσίως επέπληξε τη Σύνοδο για την απόφασή της να υιοθετήσει μια στάση αντίθετη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”, συμπληρώνει η εφημερίδα το Παρόν.

Επίσης αναφέρεται και στις κινήσεις του κ. Ιερωνύμου, τονίζοντας ότι "αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό έστειλε το μήνυμα πως δεν μπορεί να μη στηρίξει έναν ορθόδοξο που περνά μια μεγάλη δοκιμασία."

Κλείνοντας το δημοσίευμα σημειώνει: "Αυτούς που, χωρίς αμφιβολία, λένε στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο, ο Εφραίμ θα τους Θυμάται για τη στάση που κράτησαν απέναντι του όσο ήταν έγκλειστος στον Κορυδαλλό είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένοι κύπριοι και ελλαδίτες ιεράρχες, που μάλλον, όπως λένε οι κακές γλώσσες, θα εύχονταν να μην είχε αποφυλακιστεί ποτέ..."