Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Τι συμβαίνει με την τροπολογία που χαρίζει 80% πρόστιμα σε Μουσουλμάνους και δεν μιλάει κανείς;

To πολιτικό μας σύστημα προσποιείται ότι δεν βλέπει τη χιονοστιβάδα διαμαρτυριών που προκάλεσε στο διαδίκτυο η αποκάλυψη-βόμβα των AegeanTimes.grΤέλος το ιρανικό πετρέλαιο για την Ελλάδα - Φόβοι για ελλείψεις στα καύσιμα


Iρανικό πετρέλαιο, τέλος! Πριν λίγο τα Ελληνικά Πετρέλαια σταμάτησε την αγορά ιρανικού αργού αυτό το μήνα, καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισλαμική Δημοκρατία έχουν καταστήσει τις πληρωμές μέσω τραπεζών σχεδόν αδύνατες, φέρεται να δήλωσε ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης την Τρίτη στο Reuters.

Οι ελληνικές εταιρείες εφοδιάζονταν αναγκαστικά με ιρανικό πετρέλαιο καθώς ήταν το μόνο κράτος που έδινε πετρέλαιο με ανοικτή πίστωση.

 Μετά από την εν λόγω εξέλιξη διατυπώνεται ανησυχία μήπως υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά καυσίμων, αφού ακόμα δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια με την Λιβύη, αλλά πηγές των ΕΛΠΕ, σημείωναν στο defencenet.gr ότι: "Από την στιγμή που η Ρωσία μας στηρίζει δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα κανονικά"...

Ωστόσο πηγή της διοίκησης των ΕΛΠΕ, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης του θέματος, είπε ότι καμιά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να διαχειρίζεται συναλλαγές με το Ιράν πλέον κι επομένως τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέστειλαν τις αγορές αργού από την Τεχεράνη μέσα τον Απρίλιο.

«Χρησιμοποιούσαμε μια τουρκική τράπεζα συνεχώς αλλά τώρα πρέπει να χρησιμοποιούμε μια ανταποκρίτρια τράπεζα της ΕΕ για να γίνονται πληρωμές από την ελληνική τράπεζά μας στην τουρκική και οι τράπεζες της ΕΕ το αρνούνται αυτό» δήλωσε η πηγή της διοίκησης της στο βρετανικό πρακτορείο.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο όμιλος διύλισης αργού πετρελαίου και διάθεσης καυσίμων ήλπιζε πως οι αποφάσεις των ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι χώρες που μείωναν τις αγορές τους από το Ιράν από τις κυρώσεις θα διευκόλυνε την κατάσταση. Ωστόσο, επισήμανε, αυτό «δεν ισχύει. Οι τράπεζες δεν ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν, έτσι για αυτές είναι ασφαλέστερο να μην κάνουν τίποτε» σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η ΕΛΠΕ έχει ξεκινήσει να αγοράζει, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, αργό παρόμοιας ποιότητας με το ιρανικό κυρίως από τη Ρωσία, καθώς και σαουδαραβικό ελαφρύ αργό, αν και οι υψηλές τιμές του τελευταίου έχουν περιορίσει τις μέχρι στιγμής αγορές σε ένα φορτίο τον Απρίλιο.
Τον Μάιο φαίνεται ότι η ΕΛΠΕ θα συνεχίσει τις αγορές σαουδαραβικού αργού και εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αργό από το Κιρκούκ του Ιράκ, αναφέρει το πρακτορείο. Δηλαδή από την κουρδική κυβέρνηση η οποία έχει πάψει τις εξαγωγές, όμως, λόγω διαφωνιών με την ιρακινή κυβέρνηση.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ρωσική αγορά έχει ανοίξει μετά από τέσσερις μήνες που είχε κλείσει λόγω χρεών της Ελλάδας προς την Ρωσία και αυτό είναι το μόνο ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΕΕΝ: «Οι επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΠΝΟ…»

Ο ΣΕΕΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κατά το σημερινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο σχολιάζοντας την απόφαση της ΠΝΟ για προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων την Μ. Τρίτη (10-4-2012) και Μ. Τετάρτη (11-4-2012), εκφράζει τη λύπη και αγανάκτηση των μελών του και ζητάει την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που ήδη υφίσταται ενόψει των Αγίων ημερών του Πάσχα, για την οποία όμως μόνη υπαίτια είναι η Π.Ν.Ο.

Τονίζουμε ότι οι λόγοι που επικαλείται η ΠΝΟ για την απεργία, προβάλλονται άκαιρα και εκβιαστικά, τόσο έναντι των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς δεν είμαστε αρμόδιοι να επιλύσουμε τα αιτήματά τους, όσο και έναντι των νησιωτών, των επιβατών και της Ελληνικής οικονομίας συνολικά. Είναι σε όλους γνωστό ότι στις ημέρες αυτές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μικρή έστω οικονομική ανάσα, οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αλλά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να καλύψουν μέρος των ζημιών του χειμώνα.

Οι επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΠΝΟ, ας διερωτηθούν αν έτσι υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα των ναυτικών ή αν ενισχύουν εκείνους που ποντάρουν στην αποσταθεροποίηση και τελικώς αποτυχία της ελληνικής οικονομίας.

Όταν θα έχει καταρρεύσει ολόκληρο το Ελληνικό σύστημα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και οι ναυτικοί μας, που στο σύνολό τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, βιώσουν την πραγματική ανεργία και όχι αυτή που παρουσιάζει η ΠΝΟ, τότε θα πρέπει να ζητήσουν εξηγήσεις μόνο από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.

Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις των Ελλήνων ναυτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανακαλέσουν άμεσα την εξαγγελθείσα απεργία. Επισημαίνουμε δε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 5 Απριλίου, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των επιβατών, η ζημία των νησιωτικών οικονομιών και να μπορέσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να οργανώσουν εγκαίρως τα δρομολόγιά τους».

Ο Βενιζέλος ξέφυγε εντελώς και νομίζει ότι είναι μεσσίας

Σαν έναν σύγχρονο μεσσία, που ανέλαβε να σηκώσει στους ώμους του τον βαρύ σταυρό του ελληνικού χρέους, εμφανίζει εαυτόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι αποφάσισε να αυτοχριστεί σωτήρας της χώρας και εξομολογείται ότι περνά τον δικό του γολγοθά εκεί στα ξένα -χειρότερο από αυτόν στον οποίον υποβάλλει καθημερινά 11.000.000 Ελληνες- και δέχεται να ταπεινώνεται ο ίδιος για το καλό όλων μας. Ολα αυτά τα υπομένει στωικά με μόνο όφελος να μην ταπεινωθεί η Ελλάδα, ενώ στις επικρίσεις που δέχεται από το εσωτερικό της χώρας, σαν άλλος Ιησούς απλώς απαντά: «Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Σε μια παραληρηματική συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά παραδέχεται ότι η χώρα υποβάλλεται καθημερινά σε ταπεινώσεις, εκβιάζεται από τους δανειστές της και τις αποφάσεις γι' αυτήν παίρνουν πλέον άλλοι. «Οταν είσαι δημοσιονομικά εκτροχιασμένος και εξαρτάσαι από τη βοήθεια των θεσμικών σου εταίρων, εξαρτάσαι από τον δανεισμό, εξαρτάσαι από αποφάσεις που παίρνουν άλλοι, τότε προφανώς υπάρχει και πρόβλημα εκβιασμού εκ μέρους του ανεξέλεγκτου τμήματος της διεθνούς αγοράς, υπάρχει και πρόβλημα ταπείνωσης της χώρας» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου. Σημασία έχει η χώρα μου να μην ταπεινώνεται». Το πραγματικό μαρτύριο όμως το περνά λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας - όσο κι αν τόσο καιρό το κρύβει από όλους μας αριστοτεχνικά. «Οι ταπεινώσεις που μπορεί να δεχθεί κανείς στο εξωτερικό δεν είναι τίποτα μπροστά στην ταπείνωση που προκαλεί η αδικία του ασυγκράτητου λαϊκισμού και της δημαγωγίας στο εσωτερικό. Δυστυχώς για πολλούς ισχύει το “ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”».

Ο κ. Βενιζέλος βλέπει εχθρούς και «στοχοποίηση» του ιδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους πολιτικούς του χειρισμούς και στην ισχυρή του προσωπικότητα, η οποία «αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά».

Δημοκρατία

ΥΠΕΞ για τις γερμανικές αποζημιώσεις: "Η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεών της"

ΥΠΕΞ για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεών τηςΜε ανακοίνωσή του και σε απάντηση της χθεσινής δήλωσης του υπουργείου εξωτερικών της Γερμανίας το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές» και «ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων».
Υπενθύμισε επίσης πως ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας. 

Επισημαίνεται επίσης, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας