Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Παζάρι για τη “σιωπή” του Εντουαρντ Σνόουντεν

Snowden01-02july2013O δημοσιογράφος που είχε δημοσιεύσει πρώτος ρεπορτάζ βασισμένα σε στοιχεία που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), δήλωσε ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν συμμορφώνεται πλήρως προς την απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει να δίνει στην δημοσιότητα απόρρητα στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ως γνωστόν ο αρχηγός του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι αποτελεί προϋπόθεση για να του χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο στη χώρα.


«Ο κ. Σνόουντεν σκοπεύει να τηρήσει τους όρους που έθεσε η ρωσική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να μείνει στη Ρωσία», είπε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ στην εφημερίδα Μοσκόβσκι Κομσομόλετς.

Ο Σνόουντεν παραμένει στο χώρο μετεπιβίβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Ζήτησε άσυλο στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και ο δικηγόρος που τον βοήθησε να υποβάλει το αίτημα, ο Ανατόλι Κουτσέρενα, είπε ότι αποδέχθηκε τον όρο που είχε θέσει ο Πούτιν να σταματήσει να βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Κουτσέρενα είχε δηλώσει χθες ότι ο Σνόουντεν ελπίζει να λάβει μια διαβεβαίωση ότι το αίτημά του εξετάζεται ώστε να μπορέσει να φύγει από το αεροδρόμιο και να αναζητήσει κατάλυμα στην Μόσχα.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζητεί να εκδοθεί ο Αμερικανός πολίτης, τον οποίο κατηγορεί για «κατασκοπεία» διότι δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες.

Ο Γκρίνγουολντ υπερασπίστηκε την απόφαση του Σνόουντεν να ζητήσει άσυλο στην Ρωσία, που όπως είπε είναι «ανάμεσα σε μια χούφτα χώρες που δεν υποκύπτουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ το γερμανικό παράρτημα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια ανακοίνωσε ότι ο Σνόουντεν θα λάβει ένα βραβείο διότι αποκάλυψε την κλίμακα της παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Αμερικανός πληροφορικός θα λάβει το ‘Whistleblower Prize’, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την ΔΔ, την Ένωση των Γερμανών Επιστημόνων και το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Νομικών Εναντίον των Πυρηνικών Όπλων.

Πηγή: DPA, ABC News, ANA-MPA