Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Tο Al Jazzera έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα για το θάνατο του Αραφάτ

To Al Jazzera έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πόρισμα των Ελβετών επιστημόνων για τα αίτια θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Οι Ελβετοί επιστήμονες που εξέτασαν προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο της παρισινής περιφέρειας το 2004, επιβεβαίωσαν την «πιθανότητα» δηλητηρίασης του Παλαιστινίου ηγέτη με κάποια ραδιενεργή ουσία.

Οι Ελβετοί ειδικοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως εστίασαν τις αναλύσεις τους στους «ορατούς λεκέδες από σωματικά υγρά σε προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ (εσώρουχα, πηλίκιο -την τσάπκα του-, οδοντόβουρτσα, ενδύματα)».


Να σημειωθεί ότι βάσει του πορίσματος, η τοξική ουσία βρέθηκε σε αυξημένες ποσότητες στα κόκαλά του.

«Τα αποτελέσματα συνηγορούν στην πιθανότητα μίας δηλητηρίασης του Αραφάτ από πολώνιο 210», πρόσθεσε η ίδια ομάδα, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εντοπίσθηκε στα δείγματα είναι «συμβατά με μία θανατηφόρο προσβολή πολλών γιγαμπεκερέλ πολωνίου το 2004».

Επιπλέον, το γράφημα της κλινικής κατάστασης του Αραφάτ τη στιγμή του θανάτου του δεν αποκλείει την ενδεχόμενη δηλητηρίασή του με πολώνιο, αν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν παρουσίασε δείγματα μόλυνσής του με σημαντική ποσότητα ραδιενέργειας: απώλεια μαλλιών, συρρίκνωση του μυελού, ή συναφή συμπτώματα.

Όμως, «τα συμπτώματα της ναυτίας, των εμετών, της κόπωσης, της διάρροιας και της ανορεξίας, καθώς και η νεφρική κι ηπατική ανεπάρκεια, θα μπορούσαν να υπονοήσουν μία δηλητηρίασή του από ραδιενεργή ουσία», ανέφερε επίσης η ομάδα των Ελβετών.

Η χήρα του, Suha μιλώντας στο Reuters κατήγγειλε ότι πρόκειται για πολιτική δολοφονία.