Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Συντηρούν το αέριο μέσω Τουρκίας – Ανάμειξη Μπράιζα

Συντηρούν το αέριο μέσω Τουρκίας – Ανάμειξη ΜπράιζαΚυβερνήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, οικοδομούν βαθμηδόν σενάρια, τα οποία ευνοούν τα ευρύτερα τους συμφέροντα, παραπέμποντας στις γνωστές διαδρομές που οδηγούν στην Τουρκία. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι και το μοναδικό σενάριο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές γυροφέρνουν τη Λευκωσία, την οποία θέλουν να εντάξουν στους σχεδιασμούς τους και να προχωρήσουν με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο  πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν υπάλληλος της τουρκικής εταιρείας TURCAS Oil, Μάθιου Μπράιζα, είναι από αυτούς που συντηρούν ζωντανό  το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας με αγωγούς.


Ο πρώην διπλωμάτης,  υποστήριξε πως η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό συνδέεται με την ανάγκη να μην υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή. Ο Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος μετά την εργοδότηση του στην τουρκική εταιρεία επισκέπτεται συχνά την Κύπρο, εξήγησε το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «οι ΗΠΑ δεν θέλουν προβλήματα», ανέφερε πώς η εμπλοκή της Ουάσινγκτον οφείλεται, σε γεωπολιτικούς λόγους αλλά γίνεται και για το ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι «πλήρως υγιής» ως οργανισμός εάν εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα μεταξύ, Ελλάδος και Τουρκίας, χώρες που διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην περιοχή.

Εξηγώντας τη θέση του, την οποία ειρήσθω εν παρόδω, έχει αναφέρει πολλές φορές και σε Κύπριους αξιωματούχους, ο κ. Μπράιζα είπε πως «εάν εξετάσουμε την περιοχή, την πολιτική στην περιοχή, τις σχέσεις του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, και τα κόστη της εξαγωγής φυσικού αερίου, η μόνη εφικτή μέθοδος είναι η κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ, ή σωστότερα από το Ισραήλ και την Κύπρο, στην Τουρκία». Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος, περαιτέρω είπε απευθυνόμενος προς διάφορες πλευρές τα εξής: «Σκεφτείτε τη γεωπολιτική εικόνα που θα δημιουργήσει η συνεργασία για το θέμα της ενέργειας. Σκεφτείτε την εκπληκτική μεταμόρφωση που θα δημιουργήσει αυτή. Θα υπάρξει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα …».

Στο μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, αναφέρεται σε δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Νετανιάχου. Οι δηλώσεις έγιναν μετά που παρουσίασε στα ΜΜΕ τα όπλα που βρέθηκαν στο πλοίο που κατάσχεσε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το μήνυμά μου στον τουρκικό λαό είναι ότι επιθυμούμε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι καλές, όπως παλιά». Στο ερώτημα εάν θα επιτευχθεί κάποια συνεννόηση σύντομα, ο Νετανιάχου είπε «Ελπίζω να γίνει».

Το «Μπαρμπάρος» 44,7 χιλιόμετρα από τις ακτές μας

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», κινείτο χθες 44, 7 χιλιόμετρα από τις κυπριακές ακτές, απέναντι από την Πέγεια. Το σκάφος, που παραμένει στην περιοχή, κάνοντας σεισμικές έρευνες, πλέει ανενόχλητο.

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφέρει πως διαπιστώνεται μια διαρκής διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης να υπαναχωρούν από δηλώσεις και όρους, που οι ίδιοι θέτουν. «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο κ. Κασουλίδης, κρίνει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από το  «Μπαρμπαρός» και το γεγονός ότι τουρκικά πολεμικά σκάφη αρμενίζουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ως «υποφερτή» κατάσταση.

Μήπως ο κ. Κασουλίδης, εισαγάγει εποικοδομητικές ασάφειες και στις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτήθηκε το ΔΗΚΟ.

mignatiou.com