Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Προς δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η Καταλωνία, αγνοώντας τη Μαδρίτη

Υπ' ατμόν ωστόσο η νομιμότητά του

Ο ηγέτης της Καταλωνίας όρισε επιτροπή η οποία θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας τον προσεχή μήνα, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας όρισε μία επταμελή επιτροπή για την επιτήρηση της ψηφοφορίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά την Δευτέρα, οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος - μία απόφαση η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.
Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, η Καταλωνία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Η Καταλωνία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο κ. Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

naftemporiki.gr