Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Η ασπιρίνη, εκτός από την καταπολέμηση των πονοκεφάλων και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά, έχει άλλη μια ικανότητα: να μειώνει σημαντικά (έως 50%) τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, αρκεί κάποιος να διαθέτει ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι η τακτική λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ιδίως ασπιρίνης μπορεί να δρα προστατευτικά στον καρκίνο του εντέρου. Όμως η νέα έρευνα, πρώτη φορά, εξηγεί γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, αλλά μόνο σε όσους έχουν το κατάλληλο γενετικό υπόβαθρο.

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος


Δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), σε όλη τη χώρα, θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος» από τις 5 έως τις 9 Μαΐου.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, οργανώνει κάθε χρόνο, από το 2000, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε διάφορες χώρες.

H NASA κυνηγά γιγαντιαίο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!

ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΩΚΕΑΝΟ

Ένα τεράστιο παγόβουνο, σχεδόν στο μέγεθος του Σικάγο, που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική πέρυσι, κατευθύνεται στον ανοιχτό ωκεανό, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Το Β31, το οποίο ξεκόλλησε από τον παγετώνα Πάιν Άιλαντ τον περασμένο Νοέμβριο, έχει μήκος 33 χιλιόμετρα, πλάτος άλλα 20 και πάχος 500 μέτρα, έχει οδηγήσει τη NASA να παρακολουθεί από κοντά την κίνησή του μέσω δορυφόρου.

Περισσότερες κούπες καφέ, μικρότερος κίνδυνος διαβήτη

Μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν οι άνθρωποι που αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει τα ευρήματα σχετικών προηγούμενων ερευνών, ενώ επίσης δείχνει ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν λιγότερο καφέ, κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από διαβήτη. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίλπα Μπουπαθιράτζου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες (από τους οποίους περίπου 7.300 διαβητικοί), τα οποία συσχέτιζαν την εμφάνιση διαβήτη με την κατανάλωση καφέ (κανονικού και χωρίς καφεΐνη), καθώς και τσαγιού (με καφεΐνη).

Ζητά την κατεδάφιση της Μονής Σινά

Χειρόγραφοι κώδικες και βιβλία, η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου έπειτα από αυτή του Βατικανού, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινές εικόνες, μαζί με τη Διαθήκη του Μωάμεθ, επικυρωμένη με το αποτύπωμα της παλάμης του, με την οποία προστατεύονται τα δικαιώματα των Χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς, που βρίσκονται στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά κινδυνεύουν από το μένος, ενός απόστρατου στρατηγού της Αιγύπτου, του Αχμέτ Ραγκάι Ατίγια, ο οποίος με αγωγή του στα αιγυπτιακά δικαστήρια ζητά την κατεδάφιση της Μονής.

Ισχυρίζεται πως το μοναστήρι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και γι' αυτό πρέπει να γκρεμιστεί εκ θεμελίων, να απελαθούν οι μοναχοί που στην πλειονότητά τους είναι Ελληνες. Θυμίζουμε ότι οι βυζαντινές εικόνες αποτελούν το σημαντικότερο θησαυρό της Μονής Σινά. Χάρη στη συλλογή αυτή, μπορούμε να παρακολουθήσουμε αδιάλειπτα την πολύμορφη πορεία της ζωγραφικής φορητών εικόνων από τον 6ο αιώνα μ.Χ. έως τις μέρες μας.