Υπό το φόβο της χρεοκοπίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους Αμερικανούς βουλευτές να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή απόφαση μέσα στις επόμενες 36 ώρες, ενώ έχει προγραμματίσει νέα συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (18:00 ώρα Ελλάδας).
Και όλα αυτά καθώς μετά από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και για το πακέτο μέτρων που θα τη συνοδεύει.
Ενδεικτικό παράδειγμα των προσπαθειών του Λευκού Οίκου για άρση του αδιεξόδου είναι ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπάρχει πλέον πρόταση να μειωθεί στο μισό η αύξηση του ορίου δανεισμού.
Σύμφωνα με στέλεχος των Δημοκρατικών που επικαλείται το Reuters, ο Ομπάμα κρίνει πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αρχική θέση της κυβέρνησης ήταν να αυξηθεί το όριο δανεισμού κατά 4 τρισ. δολάρια -πρόταση που απορρίπτουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Πάντως, οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών των ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται.
Λίγο πριν τη συνάντηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ μετέβη στο Καπιτώλιο, απ' όπου διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο περισσότερο χρόνο, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία, για να αυξήσει το όριο του χρέους.
«Εξετάσαμε όλες τις δυνατές λύσεις και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στο Κογκρέσο για να λύσει αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο Γκάιτνερ προς τους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase εξέφρασε την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, μια στάση πληρωμών μπορεί να είναι «καταστροφική».
Επίσης, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ακούσουν το μήνυμα των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους.
Άλλωστε μετά τον Moody's αλλά και τον κινεζικό Dagong, που ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό επιτήρηση το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, o Standard & Poor's προειδοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.