Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβα πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κριμαία

Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και υποστηρικτές της Ρωσίας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων, τα κτίρια ελέγχονται πλέον από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού».


Και στα δύο κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχει υψωθεί η ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής και δίπλα σε αυτήν συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.

Περίπου 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με "σύγχρονα όπλα" έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν το πρωί την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ.

"Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα", δήλωσε κάτοικος.

"Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν εδώ οι (ουκρανοί) εθνικιστές. Η κατάσταση στο Κίεβο είναι αντισυνταγματική και αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η απάντηση που αρμόζει στο πραξικόπημα εκεί" ανέφερε άλλος.

Περίπου εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ μίλησε για "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια.

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.

"Οι προβοκάτορες είναι επί των έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας" έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα, μετά την κατάληψη στην Κριμαία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για "τρομοκρατία".

"Το Κρεμλίνο θέλει να διαλύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας παρουσιάζοντας τα γεγονότα κατά αναληθή τρόπο" δήλωσε, από την πλευρά του, ενώπιον των βουλευτών ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα, Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.

Σημειώνεται ότι στις συγκρούσεις της Τετάρτης, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι "διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις αεροπορικές βάσεις".

Ο Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση", λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

Μικρό ιστορικό

Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ. 

Έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

nooz.gr