Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Απετράπη η χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα CDS;

23/07/11
Διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών στην Ευρώπη, την ώρα που όπως φάνηκε αποφεύχθη η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό το φόβο να μην πληρωθούν τα ελληνικά CDS. Η παρέμβαση για τρίτη φορά μέσα σε επτά μήνες της αμερικανικής κυβέρνησης με σκοπό να βρεθεί από τους Ευρωπαίους μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, μόνο τυχαία δεν κρίθηκε από τους παράγοντες της αγοράς. Οι αμερικανικές τράπεζες είναι σημαντικά εκτεθειμένες σε ευρωπαϊκά CDS, επομένως πιθανή διάχυση της ελληνικής κρίσης έθετε σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα τους.
Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, στις 14 Ιουλίου είχε δηλώσει ότι η συνολική έκθεση της τράπεζας σε κρατικό χρέος και άλλα παράγωγα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν 100 δισ. δολάρια. Η καθαρή έκθεση ήταν μόλις 15 δισ. δολάρια. Γιατί αυτή η διαφορά; Το πρώτο ποσό αφορούσε την έκθεση της τράπεζας σε περίπτωση που κάποια χώρα χρεοκοπούσε με αποτέλεσμα να θέσει την τράπεζα σε διαδικασία πληρωμής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χώρας, δηλαδή των CDS.
Αν και τα CDS είναι η αιτία που ο Dimon πρέπει να είναι υπερήφανος, αφού η τράπεζα του τα δημιούργησε το 1990 και από τότε παραμένει η κυρίαρχος εκδότρια. Όμως ο Dimon είχε αναφερθεί και σε κάτι πολύ σημαντικό όταν ανέλυε την έκθεση της τράπεζας στα CDS. “Τα CDS είναι όπως κάθε ασφάλιστρο. Είναι σίγουρη η αποπληρωμή τους μέχρι εκεί που το υπόσχεται ο εκδότης. Εάν η τράπεζα που τα εκδίδει και πρέπει να τα πληρώσει δεν μπορεί, τότε είναι σαν ένας πνιγμένος άνθρωπος να προσπαθεί να σώσει κάποιον που πνίγεται”.
Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα:
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε CDS ανέρχεται στα 5,8 με 6 δισ. δολάρια και αν θεωρητικά πληρώνονταν όλα αυτά μετά από πιστωτικό γεγονός, το κέρδος που θα αποκόμιζαν οι κάτοχοι και αντίστοιχα και η ζημία που θα είχαν υποστεί οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι των CDS θα ήταν της τάξης των 30 δισ. δολαρίων. Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 2,2 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 2200 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 22%.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ότι η τελευταία έκθεση της Financial Policy Committee (Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής) της Bank of England, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, αν και η άμεση έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ, παρατηρείται μεγάλος αριθμός εκδόσεων CDS  από το citi του Λονδίνου. Αυτή η «λεπτομέρεια» καθιστά πλέον τεράστια την έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα μέσω γαλλικών τραπεζών. Σε περίπτωση που προκληθεί επομένως κάποιο «πιστωτικό γεγονός» στη χώρα, δηλαδή χρεοκοπήσει ή κηρύξει στάση πληρωμών, τότε η αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου είναι βέβαιη, πλήττοντας σημαντικά τον βρετανικό και τον αμερικανικό κλάδο.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Εθνική αιμορραγία: 1.000.000 λιγότεροι Έλληνες μέσα σε μια δεκαετία!

Ανατριχιαστικά είναι τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που δόθηκαν στην δημοσιότητα και δείχνουν μία Ελλάδα που όχι απλώς γερνάει, αλλά μία Ελλάδα που έχασε μέσα σε μόλις δέκα χρόνια περισσότερο από 1.000.000 Έλληνες (!) στην χειρότερη δεκαετία από την δεκαετία του 1940!
Ακόμα και στην δεκαετία του '40 για την ακρίβεια, δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη αναλογικά πληθυσμιακή απώλεια καθώς ούτε οι περίπου 350.000 νεκροί από τον πόλεμο και την πείνα, ούτε οι 100.000 νεκροί του Εμφυλίου, ούτε η φυγή των ηττημένων κομμουνιστών στις χώρες του ανατολικού μπλοκ έφεραν πληθυσμιακή απώλεια ενός κατομμυρίου Ελλήνων μέσα σε δέκα χρόνια.
Και τώρα από την μία πλευρά η κρίση και από την άλλη η άρνηση των Ελλήνων να κάνουν παιδιά μας έφεραν σε πληθυσμιακά επίπεδα προς 20ετίας!
Στο σύνολο της Χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%) όπως αναφέρουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπολογίσθηκε πως ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα. Μπορεί να φαίνεται μείωση πληθυσμού σε σχέση με το 2001 μόνο 190.000 άτομα μόνο, αλλά να υπολογίσουμε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ξένους οι οποίοι δεν υπήρχαν το 2001, καθώς τότε υπολογίζονταν σε 300.000 περίπου και τώρα ξεπερνούν το 1.300.000!
Η κρίση φαίνεται μέσα στην διετία που ο πληθυσμός από τους Έλληνες που φεύγουν για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό τους αυξημένους θανάτους και τις μειωμένες γεννήσεις ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000 των ξένων συμπεριλαμβανομένων!
Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).
Με τον υπάρχοντα ρυθμό μείωσης του πληθυσμού που έχει ενταθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία, υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 1970 με την Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων ψυχών!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr