Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Βαθιά απαισιοδοξία για το νέο πακέτο διάσωσης

Η χαρά για το νέο δανειακό πρόγραμμα φαίνεται ότι δεν κράτησε ούτε 24 ώρες... τουλάχιστον στο εξωτερικό.

Υπό τον τίτλο «η Ευρώπη σφραγίζει το ελληνικό πακέτο διάσωσης αλλά η βαθιά απαισιοδοξία παραμένει» δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ύστερα από 13 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποτραπεί μία χαοτική πτώχευση τον Μάρτιο, δεδομένου ότι πείσθηκαν από τη μία οι ιδιώτες ομολογιούχοι να υποστούν μεγαλύτερο «κούρεμα», της τάξης του 53,5% και από την άλλη η Αθήνα δεσμεύτηκε σε βαθύτερες, αντιλαϊκές περικοπές.

Η περίπλοκη συμφωνία, αναφέρει το Reuters, αγοράζει χρόνο για να σταθεροποιηθεί το νομισματικό μπλοκ και να ενδυναμώσει τα οικονομικά τείχη ασφαλείας του, αλλά αφήνει μεγάλες αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη βοήθεια για να μειώσει τα χρέη της στο επίπεδο που προβλέπει το νέο μνημόνιο και παραμένει έκθετη σε «ατυχήματα» τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με μία έκθεση από διεθνείς ειδικούς που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο.

Και ενώ η συμφωνία δίνει χρόνο στην ευρωζώνη ώστε να υιοθετήσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης τους επόμενους μήνες, αφήνει όμως την Ελλάδα να παλεύει για χρόνια χωρίς οικονομική ανάπτυξη, σημειώνεται.

Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Αθήνα είναι ευρέως αντιλαϊκά και θα θέσουν υπό δοκιμασία τους πολιτικούς στις επερχόμενες εκλογές του Απριλίου.

Πολλοί οικονομολόγοι αναρωτιούνται αν η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει ακόμα και ένα μειωμένο χρέος, υπονοώντας ότι η νέα συμφωνία μπορεί μόνο να καθυστερήσει μία βαθύτερη πτώχευση τους επόμενους μήνες.

«Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να σηκώσει ακόμα και το μειωμένο χρέος της μακροπρόθεσμα αν δεν εφαρμόσει τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις» λέει ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank στο Bloomberg.

«Η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, όταν η ΕΕ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα».

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ είπε: «Αυτό που έγινε είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Βέβαια, οι Έλληνες παραμένουν κολλημένοι στο δράμα τους- πρόκειται για μία καινούργια πράξη σε μία μεγάλη τραγωδία» και συνεχίζει:

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πιστεύουμε ότι τέλειωσαν τα προβλήματά τους (των Ελλήνων), αλλά σίγουρα νομίζω ότι μειώσαμε το ελληνικό πρόβλημα μόνο… σε ελληνικό πρόβλημα. Δεν αποτελεί πλέον απειλή στην ανάκαμψη όλης της Ευρώπης και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά».

Από τη μεριά της η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics είπε:

«Τα μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστούν και ο αυξημένος έλεγχος από την τρόικα εν μέσω λαϊκής οργής, θα δυσχεράνουν τα πράγματα και θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας εξόδου από την ευρωζώνη νωρίτερα μέσα στο χρόνο».

«Σπείραμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες» είπε ο Βασίλης Κορκίδης: «Το νέο μνημόνιο μας πουλά χρόνο και ελπίδα σε πολύ υψηλή τιμή, ενώ συνεχίζεται η επιβολή σκληρότερων μέτρων λιτότητας που μας κρατούν σε παρατεταμένη και βαθιά ύφεση».
  
Τα σημεία- κλειδιά της απόφασης του Eurogroup

Η μείωση του δημοσίου χρέους σε ποσοστό 53,5% του ΑΕΠ (άνω των 100 δισ. ευρώ), μέσω του «κουρέματος» και της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ, προκειμένου το χρέος της χώρας να διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, αποτελούν τα βασικά σημεία των αποφάσεων της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Τρίτης από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «με τις σημερινές συμφωνίες γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι «πίσω από την απόφαση αυτή, κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού», εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και κάλεσε τους καταθέτες να φέρουν πίσω στις ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαιά τους, ώστε να δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι το ονομαστικό «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα διαμορφωθεί στο 53,5% και η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για την ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή του Ευρωσυστήματος- της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών- ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι τα κέρδη από τις επενδύσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα θα μοιραστούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ενώ τα κέρδη των εθνικών τραπεζών θα περάσουν στα κράτη- μέλη της ευρωζώνης. Ένα μέρος από τα κέρδη αυτά, ενδεχομένως να κατανεμηθεί στα κράτη- μέλη για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Επιπλέον, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» για την εισροή των κεφαλαίων βοήθειας προς την Ελλάδα. Επισήμανε δε, ότι οι ελεγκτές θα έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή για το PSI αναμένεται να περιλαμβάνει ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Η συμφωνία αναφέρει ότι οι ιδιώτες θα ανταλλάσσουν τα υφιστάμενα ομόλογα που κατέχουν, με νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% έως το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια. Οι κάτοχοι συγκεκριμένων ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους για νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα- τα οποία θα έχουν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων- καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.

Οι ομολογιούχοι θα λάβουν, επίσης, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής αξίας τους, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις «ρήτρες συλλογικής δράσης», ήτοι την υποχρεωτική συμμετοχή των κατόχων ομολόγων, που θα ενεργοποιηθεί, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI δεν ανέλθει στα επίπεδα που προβλέπονται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011. Σημειώνεται ότι όλη η συμφωνία θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Για την ενεργοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup, αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και να κατατεθεί στη Βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τις παρεμβάσεις στους φορολογικούς ελέγχους και στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, αλλά και την παρακράτηση έως τον Ιούνιο σε 2 δόσεις των επιπλέον αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που δεν εντάχτηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο. Ενώ, έχουν εγκριθεί οι πρόσθετες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Πηγή: ΑΠΕ