Με αφορμή την περίπτωση του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, που βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης με τις κατηγορίες μεταξύ άλλων, του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης, η Deutsche Velle ανακινεί το θέμα των γερμανικών εταιρειών που ενέχονται σε βαρβάτα σκάνδαλα.
Μεταξύ αυτών ορισμένες από τις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι Siemens, Thyssen Krupp, Deutsche Bank, ΜΑΝ και άλλες.
Παρόλο που οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη τελεσίδικα, το κύρος του γερμανικού τραπεζικού γίγαντα έχει πληγεί σοβαρά, ένα γεγονός οι επιπτώσεις του οποίου θα φανούν στο μέλλον, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Αξιών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, στη Γερμανία, Γιόζεφ Βίλαντ:
«Όποιος βλάπτει διαρκώς τη φήμη του, αυτο-αποκλείεται από την αγορά. Αυτό δεν γίνεται ...
άμεσα ορατό με χρηματιστηριακές απώλειες, αλλά παρατηρείται στην πορεία και στην συμπεριφορά των πελατών. Το ζήτημα έχει πολλές πτυχές και δεν είναι σύμπτωση ότι σήμερα οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται έντονα στο πεδίο της διαχείρισης της εικόνας τους».
Όσον αφορά τις περιπτώσεις τέτοιων γερμανικών επιχειρήσεων:
- Η Thyssen Krupp κατηγορήθηκε για συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού σε διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των σιδηροδρόμων.
- Η ΜΑΝ δωροδόκησε δεκάδες κρατικούς λειτουργούς και στελέχη επιχειρήσεων για να διασφαλίσει παραγγελίες.
- Η Daimler διαπιστώθηκε ότι «λάδωνε» παράγοντες σε 22 χώρες.
- Η Volkswagen πρόσφερε σε ηγετικά στελέχη των εργοστασιακών σωματείων της ακριβά δώρα, πολυτελή ταξίδια και «sexparty».
- Ο ασφαλιστικός όμιλος Ergo αντάμειβε τους πιο επιτυχημένους πωλητές του με ταξίδια «αναψυχής».
- Η δε Siemens εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας, καθώς φέρεται να δαπάνησε περίπου 1,3 δισ. ευρώ για ύποπτες πληρωμές, με αποτέλεσμα η αμερικανική δικαιοσύνη να της επιβάλει πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr