Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ιδού οι προβατόσχημοι Φωστήρες του Έθνους (και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ).

Ένας από τους σύγχρονους προβεβλημένους φωστήρες της "διανόησης" και  του "πνεύματος" που ήθελε διακαώς να μας αφυπνίσει και για τους "μύθους" του 1821... έδειξε το αληθινό του πρόσωπο.

Άλλος ένας διάσημος συγγραφέας των ημερών μας, που γράφει καπνίζοντας, καπνιζει γράφοντας και στο τέλος γράφει ότι του καπνισει.. Τύφλα να 'χει η ΧΑ... Δαιμονισμένος κυριολεκτικά από την συσσωρευμένη εγωπαθή, αλαζονική και αντίθεη ιδεολογία του.

Οι Τατσόπουλοι θα σώσουν την Ελλάδα; Οι ανιστόριτοι επηρμένοι νεοεποχίτες βρίσκουν την ασφαλέστερη σκέπη κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου σαν πλειοψηφία, διαμορφώνουν την πολιτική του και τις θέσεις του. Για τα μόνα θέματα δε, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα σταθερές απόψεις ήταν για τα Εθνικά και εξαιτίας αυτών των σαθρών και ασυνείδητων απόψεων καθίστανται άκρως επικίνδυνοι για την συνέχεια, την συνοχή και την ασφάλεια της Ελλάδος και του Έθνους μας.


Τατσόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Σταυρίδης (ΔΡΑΣΗ) ήρθαν στα χέρια σε τηλεοπτικό στούντι




"Την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και την στάση της Αριστεράς και του συζητούσαν στο στούντιο της Focus Web TV όταν ο Πέτρος Τατσόπουλος κινήθηκε απειλητικά και μανιωδώς χειροδικώντας προς τον Στέλιο Σταυρίδη, που τολμούσε να αμφισβητεί την "αλήθεια" των ακροαριστερών πεποιθήσεων του.

Καλεσμένοι της εκπομπής o Αργύρης Ντινόπουλος, από την Νέα Δημοκρατία, ο Πέτρος Τατσόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Σταυρίδης, από τη «Δράση» και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, από τη «Δημοκρατική Συμμαχία».

Στο τέλος, ο Πέτρος Τατσόπουλος αποχώρησε ωρυώμενος."

Δείτε το βίντεο!

και τα συμπεράσματα δικά σας.




Εξαιρετικό άρθρο Α.Χάφινγκτον για Ελλάδα και ευρώ


Image
Η Ελλάδα, αν δεν της δοθούν περισσότερες επιλογές από τους Ευρωπαίους εταίρους, πέρα από τη λιτότητα, θα επιλέξει ό,τι είναι καλύτερο για τους νέους της, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ, υποστήριζε η ομογενής πρόεδρος του «The Huffington Post Media Group», Αριάννα Χάφινγκτον, σε άρθρο γνώμης της, το οποίο δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη «New York Times».

Η Α.Χάφινγκτον, γράφει στο άρθρο του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, παραλληλίζοντας τα παιδικά της χρόνια και την οικογενειακή οικονομική καταστροφή όταν ήταν παιδί, με την πορεία της Ελλάδας μέχρι σήμερα κάνει εκτεταμένη αναφορά και στα προσωπικά της βιώματα.

Γράφει λοιπόν-μεταξύ άλλων-πως η οικογένειά της, όταν για 18 χρόνια έζησε στην Αθήνα και πήγαινε σχολείο στην Πλάκα, θύμιζε ένα «μικρόκοσμο» της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας:
«Είχαμε βαριά χρέη και η προσπάθεια του πατέρα μου να γίνει ιδιοκτήτης μίας εφημερίδας κατέληξε σε αποτυχία και χρεοκοπία. Τελικά, η μητέρα μου, πήρε εμένα και την αδερφή μου και τον άφησε. Δεν ήταν η χρεοκοπία που την έκανε να φύγει, αλλά η άστατη ζωή του», επισημαίνει. «Για να τα βγάλουμε πέρα κάναμε περικοπές, αλλά η μητέρα μου ήταν αδιαπραγμάτευτη μόνο σε ένα πράγμα: θα έκοβε από όλα εκτός από τη μόρφωσή μας και την καλή διατροφή. Είχε μόνο δύο φορέματα και δεν ξόδεψε ποτέ για εκείνη. Ακόμη τη θυμάμαι να πουλά το τελευταίο της ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια».
Η μητέρα της Χάφινγκτον δανείστηκε, όπως λέει η ίδια, από όποιον μπορούσε ώστε οι δυο της κόρες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για καλή μόρφωση. Η Αριάννα στο Κέμπριτζ και η αδερφή της στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Εκείνη την εποχή οι Ελληνίδες έπρεπε να έχουν προίκα για να παντρευτούν. «Η μόρφωσή σου είναι η προίκα σου», έλεγε η μητέρα στις κόρες της.
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στους νέους είναι στο 54%. Σκέφτομαι τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από τους αριθμούς: όλα τα όνειρα που έχουν συντριβεί, όλες τις υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν, αλλά και όλες τις ενοχές, την ντροπή και το φόβο που συχνά συνοδεύουν την ανεργία δίνοντας ελάχιστη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει στο άρθρο της η κα Χάφινγκτον. «Τα μακροοικονομικά και το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θα δεχτούν άλλη λιτότητα. Αντίθετα, θα απαιτήσουν αλλαγή είτε μέσω της κάλπης, είτε με βία στους δρόμους, είτε με κάποιο συνδυασμό των δύο».

Τονίζει, ακόμη, ότι αν η ΕΚΤ δεν εγκαταλείψει την εμμονή της με τη λιτότητα, η Ελλάδα δεν θα έχει επιλογή από το να φύγει από το ευρώ. Αυτό, φυσικά, θα έχει συνέπειες, αλλά η ΕΕ δεν έχει αφήσει πολλές βιώσιμες επιλογές στη χώρα.

«Ναι, οι Έλληνες έδρασαν ανεύθυνα πριν την οικονομική κατάρρευση, όπως ο πατέρας μου στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τιμωρείς τα παιδιά και να καταστρέφεις το μέλλον τους, σαν μέρος μίας θεραπείας για ένα παρελθόν, για το οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη», τονίζει η κα Χάφινγκτον.

Έκανε, επίσης, αναφορά στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα πέρυσι το καλοκαίρι που βρέθηκε εκεί, ενώ σημείωσε ότι παντού στην Ελλάδα, σερβιτόροι, πωλητές, καταστηματάρχες, πελάτες σε εστιατόρια, συζητούσαν το ίδιο θέμα: Έδιναν και δίνουν φωνή σε έναν πόθο για ένα μέλλον με προοπτική, με περισσότερες επιλογές από αυτές που προσφέρει η ΕΚΤ.

«Η Ελλάδα, σαν τη μητέρα μου, πάντα πάνω απ' όλα είναι αφοσιωμένη στα παιδιά της. Όταν το μέλλον των παιδιών της θα γίνει πιο θολό, το μέλλον της χώρας θα θολώσει επίσης», τονίζει-μεταξύ άλλων. «Αν η Ελλάδα παραμείνει σε αυτό το αδιέξοδο μονοπάτι της λιτότητας και της ύφεσης, τα παιδιά θα επαναστατήσουν και οι γονείς θα είναι στο πλάι τους επευφημώντας τα και προστατεύοντας τα. Και αν το να έχουν μέλλον σημαίνει να φύγουν από το ευρώ, οι Έλληνες θα το επιλέξουν. Εφηύραν τη Δημοκρατία και τώρα είναι καιρός να αναζωπυρώσουν αυτό το ελληνικό πνεύμα καινοτομίας και ιδιοφυίας, πριν η οικονομική κρίση προκαλέσει περαιτέρω απελπισία και τους επικίνδυνους «απογόνους» αυτής στους δρόμους και την κάλπη», κατέληξε η Χάφινγκτον.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στις 25 Μαϊου η νέα δίκη του Σωκράτη!

Την περασμένη χρονιά η Δικαιοσύνη τον αθώωσε. Φέτος όμως; Ο πιο φημισμένος κατηγορούμενος στην παγκόσμια ιστορία, 2500 χρόνια μετά την καταδίκη του, «ξανακάθεται» στο εδώλιο. 

Δικηγόροι υπεράσπισης, ενάγοντες και δικαστές τον ξαναπερνούν από... κόσκινο, σε μια δίκη που θα διερευνήσει αν τελικά ο κορυφαίος Ελληνας φιλόσοφος καταδικάστηκε ορθά ή όχι σε θάνατο το 399 π.Χ από την Ηλιαία, το κυριότερο δικαστήριο του αρχαίου αθηναϊκού κράτους.

Η δίκη του Σωκράτη θα διεξαχθεί όχι κεκλεισμένων των θυρών, όπως είθισται άλλωστε να συμβαίνει με όλες τις υψίστης σημασίας υποθέσεις, αλλά παρουσία των απανταχού ενδιαφερόμενων, που θα θελήσουν να ακούσουν διά ζώσης τις συναρπαστικές αγορεύσεις.

Η... εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 25 Μαΐου, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά στο Διαδίκτυο μέσω live streaming από την επίσημη ιστοσελίδα του πολιτιστικού ιδρύματος.

Εκτραχύνεται η κατάσταση στα Σκόπια με την αντιπαράθεση των Αλβανών και των Σλάβων

ImageΕκτραχύνεται η κατάσταση στα Σκόπια με την αντιπαράθεση των Αλβανών και των Σλάβων να μετατρέπεται από φυλετική σε θρησκευτική. Πιο συγκεκριμένα 5000 Αλβανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας την Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση της αστυνομίας την Πρωτομαγιά, και τις συλλήψεις υπόπτων σχετικά με τη δολοφονία πέντε Σλαβομακεδόνων στην περιοχή Σμίλκοβτσι, κοντά στα Σκόπια, στις 12 Απριλίου.

Οι Αλβανοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο κτίριο της κυβέρνησης, όπου επικράτησε ένταση, καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, σπάζοντας μερικά παράθυρα του κτιρίου, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά κι ένας αστυνομικός. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι ισχυρισμοί της αστυνομίας, η οποία αποδίδει το έγκλημα του Σμίλκοβτσι σε ακραίους ισλαμιστές, είναι «κατασκευασμένοι» και δημιουργούνται από «αντι-μουσουλμανική και αντι-αλβανική προκατάληψη».
Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης οι Αλβανοί κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως, «οι μουσουλμάνοι δεν είναι τρομοκράτες», ενώ υπήρχαν και αναφορές για την υπουργό Εσωτερικών της χώρας Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ότι είναι «ακραία χριστιανή». Διαδηλώσεις Αλβανών πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Τέτοβο, κυρίως μπροστά στα γραφεία του DUI, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του κόμματος αυτού, αλλά και στο Κουμάνοβο.

Τμήμα ειδήσεων defencenert.gr

Πολεμικές αποζημιώσεις και οικουμενική κυβέρνηση

Πολεμικές αποζημιώσεις και οικουμενική κυβέρνησηΜε αφορμή ένα συνέδριο που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά στο Simon Fraser University, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο διευθυντής του Κέντρου και καθηγητής Ιστορίας Αντρέ Γερολυμάτος έθεσε μπροστά στο γερμανό πρόξενο το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. 

Ο κ. Γερολυμάτος σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ανέφερε στο δημοσιογράφο Χάρη Καρανίκα ότι «ποτέ έως σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συνδέσουν τους γερμανούς εγκληματίες πολέμου με τις αποζημιώσεις. Ωστόσο τα εγκλήματα κατά των φυλών δεν έχουν χρονικά όρια, γίνεται να δικαστούν ακόμη και σήμερα. Εντοπίζοντας και φέρνοντας στο δικαστήριο δύο-τρεις γερμανούς εγκληματίες πολέμου, οι οποίοι έδρασαν για παράδειγμα κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν να υπάρξουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν κάποιοι –όπως έχει δείξει η ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια». Τόνισε επίσης ότι γερμανικές εταιρίες όπως η Krupp, πρόγονος της ThyssenKruppπου έγινε γνωστή στην Ελλάδα λόγω του σκανδάλου των υποβρυχίων, πήραν τον έλεγχο των ελληνικών ορυχείων και όλα τα σημαντικά επαγγελματικά συμφέροντα. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί στις διαβουλεύσεις δεν τίθεται από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο ως κοινό σημείο η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων. Έχει τεθεί από τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνο Καμμένο και σε προηγούμενο χρόνο από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.  

Το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις αναλύσεις των ειδικών. Τα πολιτικά κόμματα χρειάζεται να υπερβούν το εαυτό τους και να αναζητήσουν σημεία σύγκλισης που θα είναι πατριωτικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά. Οι εκβιασμοί απ’ όπου κι αν προέρχονται και με τον τρόπο που παρουσιάζονται, στην καλύτερη περίπτωση οδηγούν σε ακυβερνησία και σε διχαστικά διλήμματα και στη χειρότερη διακυβεύουν το μέλλον της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα τμήμα του εκλογικού σώματος σε επιλογές όπως αυτές του φιλοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Τα «Επίκαιρα» έχουν ασχοληθεί επισταμένα και επανειλημμένα με τις πολεμικές αποζημιώσεις γιατί θεωρούν ότι είναι μείζονος σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς και για την αποκατάσταση αδικιών που θα συνδράμουν προς τη κατεύθυνση μιας περισσότερο ενωμένης Ευρώπης χωρίς αμοιβαίες καχυποψίες.

epikaira.gr

How Greece could leave the eurozone – in 5 difficult steps

European flag in front of the Parthenon
The European flag flies in front of the Parthenon in Greece – but for how much longer? Photograph: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images
 
Julia Kollewe, The Observer, 13/5/12
Two years ago, the prospect of a state falling out of the single currency area was unthinkable. But as the Greek electorate turns against austerity, it is becoming all too easy to picture how breakup might happen.

Mass unemployment in Greece, inflation at 50%, a devastating recession and Greeks heading for the borders – that's the apocalyptic scenario being painted by some economists in the increasingly likely event that Greece leaves the eurozone in coming months.

Greece is small in economic terms: it contributes only 2.2% of eurozone GDP. But withdrawal from the single currency would unleash chaos in the country, and have potentially severe knock-on effects on other euro nations.

US bank Citigroup now reckons there is a 75% chance that Greece will pull out of the single currency within the next 18 months. This would set a precedent, and the eurozone could quickly unravel if other vulnerable members like Spain and Italy were to follow suit.

The fallout from a Greek exit would quickly wipe 20% off Greece's GDP, send inflation soaring to 40%-50%, and see Greece's debt-to-GDP ratio soaring over 200%, say analysts at French bank BNP Paribas.

Such predictions are obviously estimates – the actual outcome would depend on how large a devaluation Greece would take if it reverted to the drachma. Dawn Holland at UK thinktank the National Institute of Economic and Social Research expects a 50% fall in the value of the currency. By comparison, the Argentinian peso lost 70% in value after the country's bankruptcy a decade ago.

The practicalities of unpicking the eurozone are mind-boggling. Philip Shaw, chief economist at Investec, says: "It was bad enough putting the euro together, but splitting it apart, or a little bit of it, would be more complex still. One issue would be what is denominated in euro and what in, say, drachma. Not easy."

But it may be that, however challenging, that scenario will have to be faced. The warning signs are already clear: it is not difficult to envisage a sequence of events over the coming months that would leave Greece no choice but to break away.

Η ύφεση «βυθίζει» την ακτοπλοΐα στο τετράμηνο

Ολο και πιο πολύ βυθίζονται στην κρίση οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στην επιβατική και μεταφορική κίνηση, τόσο στις γραμμές του Αιγαίου όσο και της Αδριατικής.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι απογοητευτικά.

Η επιβατική κίνηση στις βασικές γραμμές του Αιγαίου (από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη, Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη) έχει μειωθεί κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επίσης σε ό,τι αφορά τα Ι.Χ. η κίνηση έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ στα φορτηγά η πτώση της κίνησης είναι στα επίπεδα του 11%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αδριατική, όπου η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 26,28% στους επιβάτες, κατά 26,04% στα Ι.Χ., και 17,03% στα φορτηγά.

Πέραν της μείωσης της κίνησης, αρνητικά επιδρά στα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών και το αυξημένο κόστος καυσίμων, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, οι τέσσερις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακτοπλοϊκές εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica Group, Minoan Lines και Nel Lines) έγραψαν συνολικές ζημιές άνω των 425 εκατ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους καυσίμων.

Προβλήματα ρευστότητας
Την περίοδο αυτή, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, ενώ «έσκασαν» και τα πρώτα προβλήματα «κράτησης» πλοίων λόγω οφειλών. Ηδη δύο πλοία που απασχολεί η Nel Lines, τα «Olympus» και «Aqua Hercules», κρατούνται από τις αρχές στο Μπάρι της Ιταλίας, λόγω οφειλών σε καύσιμα.

Σημειώνεται ότι τα πλοία τα έχει ναυλώσει από τρίτους η Nel Lines και τα έχει δρομολογήσει στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανιών και των μαγείρων (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ) αναφέρουν ότι η εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στους ναυτεργάτες, ενώ έχει λήξει και η σύμβαση ασφάλισης των πλοίων με το ΝΑΤ από τις 22/03/2012, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να είναι και ανασφάλιστοι.

Η εταιρεία, παρά τη δέσμευσή της με συμφωνία με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ασφάλιση για το σύνολο των ναυτεργατών, δεν την εφαρμόζει, εκμεταλλευόμενη και την ανοχή της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ).

Από την πλευρά της εταιρείας, στελέχη της σημείωναν ότι υπήρχε ανοικτή πίστωση και συμφωνία για τη σταδιακή καταβολή των οφειλών και αποδίδουν τις κινήσεις κατά των πλοίων της εταιρείας σε ανταγωνιστές της από την ιταλική πλευρά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το δικαστήριο για την κράτηση των πλοίων γίνεται σήμερα Δευτέρα σε ιταλική πόλη.

Προοπτικές
Οπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι, η κατάσταση δεν φαίνεται να μεταβάλλεται δραματικά το επόμενο διάστημα, καθώς η οικονομική κρίση στη χώρα μας βαθαίνει, ενώ αρνητικά ενδέχεται να επιδράσουν και μία σειρά άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η επανάληψη των εκλογών, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, αφού είναι γεγονότα που μπορούν να κρατήσουν κόσμο μακριά από τις εκδρομές.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr