Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Χάνεται (και) η μάχη της φέτας

Χάνει τον «πόλεμο» της φέτας η Ελλάδα εάν περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε ότι η Κομισιόν δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.ά.), όπως η ελληνική φέτα ή η ιταλική γκοργκοντζόλα, από Καναδούς παραγωγούς.


Στην προοπτική οι Καναδοί κτηνοτρόφοι να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τυρί από αγελαδινό γάλα με την ονομασία «φέτα», όπως γίνεται έως σήμερα, το οποίο όμως μετά την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές, διαφώνησε η Ελληνίδα επίτροπος Μ. Δαμανάκη, όπως και ο Ιταλός συνάδελφός της.

Ωστόσο, ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος Κάρελ ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπίας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φαίνεται ότι ταυτίζεται με τη θέση των χωρών του κοινοτικού Βορρά, που επιθυμούν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσουν με τη σειρά τους παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που ισχύσει η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων:

-Υπονομεύεται και καταργείται στην ουσία η αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ στις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο.

-Υπονομεύονται και οι όποιες συμφωνίες έχουμε πετύχει σε τρίτες χώρες για την κατοχύρωση της φέτας σε αυτές, όπως στην Τουρκία.

-Η χώρα μας θα κατακλυστεί με τυριά από αγελαδινό γάλα, κατά κύριο λόγο, τα οποία θα πωλούνται ως φέτα, καταστρέφοντας την αιγοπροβατοτροφία της χώρας.

-Δίνεται η δυνατότητα σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, να απαιτήσουν ανάλογη μεταχείριση στις συμφωνίες που έχουν ή θα υπογράψουν στο μέλλον με την Ε.Ε., επικαλούμενες την περίπτωση του Καναδά.

-Χώρες της Ε.Ε., όπως η Δανία, θα επικαλεστούν τη συμφωνία αυτή, γεγονός που σημαίνει την κατάργηση της φέτας ΠΟΠ.

Σε περίπτωση που η εμπορική συμφωνία περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, η τελική έγκριση θα δοθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2013.

dimokratianews.gr