Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Ντόροθι Κινγκ: Η Αμφίπολη είναι στη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Μνημειώδη τα ευρήματα στον τύμβο, δηλώνει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος...

amfipoli dorothyΕίναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αρχαιολόγους στον κόσμο. Έχει πάθος με την Ελλάδα, αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι απόψεις της έχουν διευρύνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την ανασκαφή της Αμφίπολης, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον. Επιμένει ότι το εντυπωσιακό μνημείο κατασκευάστηκε με παραγγελία του μεγάλου στρατηλάτη και τελικά έγινε ο τάφος του Ηφαιστίωνα. 

Ο λόγος για την Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Ντόροθι Κινγκ, η οποία μπορεί να ζει στο Λονδίνο, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να είναι «καλωδιωμένη» στον τύμβο Καστά. Σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η ίδια δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της αν της ζητηθεί, εκφράζοντας, παράλληλα, τη σιγουριά της ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη «θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες αποκαλύψεις». 

Η αφίσα, σύμβολο της «λευκής υπεροχής». Και όμως ο ρατσισμός έχει τις ρίζες του στον Διαφωτισμό!...

races of Mankind, 1911Κουίζ: Σκέψου γρήγορα έναν άνθρωπο!

Πόσοι θα σκεφτείτε έναν μαύρο, μια γυναίκα, έναν ηλικιωμένο ή ένα παιδί; Πιθανότατα, η πρώτη σκέψη είναι άνδρας, ρωμαλέος γύρω στα 30 και οπωσδήποτε λευκός. 

Η προπαγάνδα της υπεροχής του λευκού ανθρώπου ξεκινά παραδόξως από τον Διαφωτισμό σύμφωνα με μια θεωρία, η οποία υποστήριζε, ότι οι αρχές της ισοτιμίας, της ελευθερίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων είχαν φυλετικά όρια. Αρχές που έγιναν κοινή συνείδηση των Ευρωπαίων τον 17ο αιώνα και αργότερα αποτέλεσαν την ιδεολογική βάση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν αναφαίρετα δικαιώματα. 

Όμως, αυτή η έννοια της ισότητας υπονοούσε την ισότητα μεταξύ των φυλών και αυτό ακριβώς το στοιχείο ήταν μια έμμεση παραδοχή του ρατσισμού. Ουσιαστικά, η ισοτιμία αφορούσε μόνο όσες φυλές είχαν δικαίωμα να είναι ίσες μεταξύ τους. Η ισότητα δεν αφορούσε για παράδειγμα τη φυλή των μαύρων. Δηλαδή όλοι είναι ίσοι εκτός από όσους δεν είναι!