Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Όταν η Δημοκρατία έγινε Χρεοκρατία - Debtocracy

DEBTOCRACY // ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
(Αξίζει τον κόπο να το δούμε. Μαθαίνουμε περισσότερα σε μία ώρα απ’όσα μας λένε όλοι οι δημοσιογράφοι μαζί ένα χρόνο τώρα!)

Όταν η δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.
Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.
Την παραγωγή του DEBTOCRACY ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.
Σε αυτή την προσπάθειά ζητάμε τη βοήθειά σου. Οι δημιουργοί του DEBTOCRACY εργάστηκαν αφιλοκερδώς αλλά τα έξοδα ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να αποφύγουμε κάθε είδους εξαρτήσεις απευθυνόμαστε σε συνδικάτα και εργατικές ενώσεις. Κυρίως όμως απευθυνόμαστε σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί. Ενίσχυσε και εσύ την παραγωγή  ενός ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, καταθέτοντας όσα χρήματα επιθυμείς μέσω Paypal ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι το επιθυμούν θα αναφέρονται ως συμπαραγωγοί.

O Αρης Χατζηστεφάνου είναι δημιουργός της εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr H Κατερίνα Κιτίδη είναι αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar.
Δείτε το εδώ: www.vimeo.com/22169758

Ο Γέροντας Παΐσιος για τα Εθνικά Θέματα

Ο αγιασμένος Γέροντας Παΐσιος, που κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994, άφησε πίσω του μια τεράστια πνευματική και εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη! Ειδικότερα για τα Εθνικά Θέματα, παραθέτουμε το Βίντεο-Αφιέρωμα, με πηγές τις συγκλονιστικές “ Μαρτυρίες Προσκυνητών” στο ομώνυμο βιβλίο με κύριο τίτλο “ ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994″, Ν. Ζουρνατζόγλου, εκδόσεις Αγιοτόκος Καππαδοκία! Οι προφητείες του Γέροντα είναι αποκαλυπτικές και μας δείχνουν τι πρέπει να κάνουμε και τι να περιμένουμε! Αιγαίο-Εξαμίλια-Τουρκία-Κωνσταντινούπολη­- Πόλεμοι- Αγια-Σοφιά!

Δείτε το μέλλον, σήμερα!

Πως διέγραψε Δάνειο Βελγικής Τράπεζας ο Ιωάννης Μεταξάς το 1936 για να μην θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνικό Λαό

Από το ποντίκι 25.11.2010, χωρίς σχόλια..

 
Η ιστορία έχει ως εξής: το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε
να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.
Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς
δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!
Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε: "Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για
τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την
εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί
σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το
ίδιο" (Yearbook of the International Law Commission,1980,v.l.,sel.25).
Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο
ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα
αυτονόητα: Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση "η οποία
κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι
ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα.
Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή
να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες
για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει
ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την
εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι
της πληρωμής των χρεών της.
Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις
χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία
των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση
της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η
αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει
την εξυπηρέτηση του χρέους!

Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την
Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003
στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!

Χωρίς λόγια.