Μπλόγκερ και σάιτ υποστηρίζουν πως, λόγω της πρόσφατης αλλαγής στον τρόπο σύνδεσης των χρηστών, το Skype θα έχει τη δυνατότητα να «κατασκοπεύει» έναν χρήστη, αν αυτό ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές. |
του Κώστα Δεληγιάννη |
Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αλλαγές που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό το Skype, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δρομολογεί τις ιντερνετικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μεταξύ των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, με βάση αυτές τις αλλαγές, οι κεντρικοί κόμβοι του δικτύου που διεκπεραιώνει τις συνομιλίες ανήκουν πλέον στην ίδια την υπηρεσία, ενώ μέχρι σήμερα αυτό τον ρόλο αναλάμβαναν μηχανήματα των ίδιων των μελών. Κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους μπλόγκερ και σάιτ τεχνολογίας, σημαίνει πως η υπηρεσία δεν θα μπορεί πλέον να επικαλείται τεχνικό κώλυμα, όταν κάποια δικαστική αρχή της ζητήσει να «παγιδεύσει» τον λογαριασμό ενός χρήστη.
«Το Skype άλλαξε τους supernodes (τους ενδιάμεσους υπολογιστές-κόμβους) για να κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση των συνομιλιών από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές αφού, κατά τη γνώμη μου, ο συγκεκριμένος τρόπος δικτύωσης συνεπάγεται πως καμία κλήση και βιντεοκλήση δεν είναι πλέον ασφαλής», έγραφε πριν από λίγες ημέρες ο Tim Verry στο σάιτ ExtremeTech. Άποψη που συμμερίζεται στη διαδικτυακή του έκδοση και το περιοδικό Slate.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει καταστεί ακόμη εντελώς σαφές ποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας επέφερε αυτή η μεταβολή της αρχιτεκτονικής του δικτύου. Μέχρι και σήμερα, οι εκπρόσωποι του Skype αρνούνται να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα, παραπέμποντας στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία. Στο δελτίο αναφέρεται πως «στην προσπάθειά μας να αναβαθμίζουμε συνεχώς την εμπειρία χρήσης, εγκαταστήσαμε δικούς μας υπολογιστές-κόμβους, οι οποίοι βρίσκονται σε ασφαλείς σέρβερ. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν σημαίνει πως έχει αλλάξει η φύση του δικτύου μας, η οποία ακολουθεί την αρχιτεκτονική των ομότιμων δικτύων (peer-to-peer, P2P), καθώς οι κεντρικοί υπολογιστές επιτρέπουν στους χρήστες απλώς να εντοπίζουν ο ένας τον άλλον, χωρίς οι κλήσεις να “περνούν” μέσα από αυτούς τους υπολογιστές».
Το Skype, το οποίο πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Microsoft,